Secretele bisericii Naşterea Maicii Domnului din Doiceşti, bijuteria domnitorului Constantin Brâncoveanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construită în anul 1706 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, Biserica Naşterea Maicii Domnului din Doiceşti şi ruinele Curţii domneşti se mai păstrează şi astăzi. Ce-i drept, au fost uitate de autorităţi, dar ele încă mai păstrează frumustea de altădată. Biserica din Doiceşti a aparţinut unei foste mănăstiri ortodoxe.

Vechea mănăstire, din care se mai păstrează astăzi doar biserica şi ruinele clădirilor domneşti, era situată în apropiere de satul Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. 

Astăzi, pe teritoriul comunei Doiceşti sunt amplasate monumente şi ansambluri de arhitectură ce constituie un potenţial turistic deosebit, care ar fi putut fi conexate de Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, recent restaurat. 

image

Pe proprietăţile din Doiceşti, voievodul Constantin Brâncoveanu a construit o casă domnească, în stilul epocii, şi o biserica din piatră. În jurul casei domneşti se află zidul de incintă, de construcţie specific brâncovenească, folosindu-se piatră de râu, încastrată în casete de cărămidă. Din casă domnească n-a mai rămas nimic, însă zidul se păstrează într-o stare relativ bună, mai ales în partea de sud şi vest, unde acesta atinge chiar şase metri înălţime. 

Biserica din Doiceşti a lui Constantin Brâncoveanu a fost decorată cu pictură exterioară, elementele florale pictate în culori vii confereau armonie faţadelor simple. Construită în 1706, biserica are hramul Naşterii Maicii Domnului. 

De ce a cumpărat Brâncoveanu moşia de la Doiceşti 

Faţadele sale sunt tencuite, decoraţia exterioară a bisericii fiind tradiţională. Cornişele nu sunt sculptate în piatră, ci doar modelate în stuc şi pictate - Parcul Mateiaş Brâncoveanu: în 1701 Brâncoveanu cumpără, cu 1.000 taleri, de la boierii Bărbăteşti moşia satului Bărbăteşti. 

Un an mai târziu, cumpără în apropriere o altă moşie, cea de la Doiceşti de la boierii Bălăceni, unind astfel cele două aşezări. Motivaţia achiziţiei, invocată de cronică oficială este confirmată şi mai târziu, la 20 ianuarie 1724: "...Neavând sat aproape de Târgovişte că să-i fie pentru plimbare",... "voind domnia lui că să ia acest sat pe seama domnii sale să-i fie pentru preumblare, fiind aproape de Târgovişte, au pus pe Cornea banul de au făcut meşteşug". 

La 27 octombrie 1698 terminase casele de la Potlogi pentru Constantin, primul său fiu, iar la 20 septembrie 1702 încheiase lucrările la palatul de la Mogoşoaia oferit lui Ştefan, cel de-al doilea fiu al său. 

Sursă: pelerininjudetultau.ro 

image

Biserica din Doiceşti - Naşterea Maicii Domnului 

Potrivit unei pisanii, biserica din Doiceşti a fost refăcută de Sfântul Constantin Brâncoveanu, în anul 1706, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. 

Consiliul Judeţean Dâmboviţa încearcă de ani de zile să realizeze un traseu cultural-religios, în care să reunească palatele şi bisericile brâncoveneşti pe traseul Mogoşoaia - Potlogi - Târgovişte - Doiceşti.

La Biserica din Doiceşti se ajunge pe Drumul Naţional 71, fiind situată la 7 km nord de Târgovişte.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite