Tânăra violoncelistă care a impresionat-o pe principesa Margareta: „E nevoie să se întâlnească talentul şi norocul în acelaşi moment“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Izabela Ghergu, de 17 ani, din Târgovişte, reuşeşte să impresioneze cu coardele violoncelului său de fiecare dată când urcă pe scenă. Dupa ce a obţinut mai multe premii naţionale, a încheiat un contract cu Fundaţia Pricipesa Margareta.

Specializată în violoncel, Maria Izabela Ghergu, din Târgovişte, a avut ocazia ca, până la vârsta de 17 ani, să urce pe scene din Bucureşti, Chişinău, dar şi din Berlin şi din Italia, de unde s-a întors cu trofee şi cu premii. Este elevă a Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti“, din Bucureşti, dar primele lecţii de violoncel le-a luat în oraşul natal, la Târgovişte.

Talentul ei a încântat-o şi pe Principesa Margareta, astfel că Izabela a devenit bursieră a Fundaţiei Principesa Margareta şi apoi a încheiat cu fundaţia un contract de colaborare, bazat pe participarea la diferite evenimente culturale sau mondene.

„CÂŞTIG ŞI CEVA BĂNUŢI“

„Drumul a fost lung şi anevoios. Am avut nevoie de sute, mii de ore de repetiţii pentru a ajunge unde sunt acum. Ca să cânţi pe o scenă ca aceea a Ateneului Român, îţi trebuie multă susţinere din partea multor persoane. În Fundaţia Principesa Margareta am fost bursieră timp de doi ani. Am aflat de la colegii mei muzicieni despre ea şi mi-a plăcut foarte mult“, spune Izabela. 

De altfel, în prezent, tânăra muziciană scoate şi bani din participarea la concerte cu violoncelul său: „Am ajuns să câştig şi ceva bănuţi din activitatea mea. Nu e de ajuns cât să-mi ajungă să mă întreţin singură, dar urmează, sper, să fie din ce în ce mai bine şi din punctul acesta de vedere.“

ZECE ANI DE VIOLONCEL

Izabela consideră că relaţia ei cu violoncelul este ca o poveste de dragoste, care a început cu zece ani în urmă, atunci când intra în clasa I la Liceul de Arte din Târgovişte, şi care nu se va sfârşi niciodată. „Am făcut opt ani la Liceul din Târgovişte, cu doamnele profesoare Bădica Doina şi Ileana Stanciuc. Din clasa a IX-a, am urmat cursurile Liceului „Dinu Lipatti“ din Bucureşti, unde sunt elevă şi în prezent“, detaliază artista parcursul său educaţional.

Întrebată ce a apropiat-o de acest instrument şi nu de pian sau de vioară, de exemplu, ea spune că doar violoncelul a făcut-o să simtă că îi este destinat, a cucerit-o de cum a pus mâna pe el. 

„Iniţial ar fi trebuit să studiez la pian, dar nu ştiu cum mi-a picat în mâini un violoncel. Mi-a plăcut atât de mult acest instrument, încât am renunţat la orice altceva. Pentru a reuşi să intru în starea operei pe care o cânt la violoncel, mă gândesc la o anumită persoană. De obicei, mă gândesc la persoanele dragi din familie, părinţii, sora, chiar şi la profesori“, mărturiseşte Izabela. Totuşi, tânăra muziciană spune că, dacă nu ar fi avut şansa de a studia violoncel, atunci cu siguranţă ar fi făcut canto: „Îmi place să cânt şi cred că am şi voce“.

Deşi nu are un compozitor preferat, preferă să interpreteze la violoncel opere romantice, prin intermediul cărora simte că-şi poate exprima cel mai sincer sentimentele. O inspiră Marin Cazacu, Jacqueline du Pré şi János Starker. „Înclin mai mult către Bach şi către Alexandr Ceaicovschi. Cât despre modele, am mai multe pe care le urmez în viaţă: sunt profesorii mei, Ioana Stanciuc, Marin Cazacu şi violocelişti faimoşi, cum ar fi Mihai Marica“, precizează Izabela Ghergu.

Muziciana ştie că talentul a fost esenţial în dezvoltarea ei, dar recunoaşte că şi norocul a jucat rolul său. Uitându-se în urmă îşi dă seama că norocul a intervenit mai ales în clasa a V-a, când a început să lucreze cu actualii profesori. „La vârsta aceea se formează cel mai mult un artist şi deprinde cele mai importante tehnici ce îl vor ajuta pe parcursul carierei. E nevoie să se întâlnească talentul şi norocul în acelaşi moment. Dacă se întâmplă asta, nimic nu te poate opri“, crede tânăra. 

image

SORA PIANISTĂ

În balconul familiei Ghergu se ţin adevărate concerte de muzică clasică, de violoncel şi pian. Asta pentru că Maria Izabela are o soră mai mică, Mara, de doar 10 ani, care studiază pianul de trei ani. „Sunt încă la început, dar am participat la mai multe concursuri naţionale. Părinţii mei m-au întrebat dacă vreau să studiez un instrument anume şi am ales pianul. Din clasa întâi am început şi a mers. Şi eu vreau să urmez o carieră în muzică, să ajung precum sora mea. Îmi place să cânt Mozart şi Beethoven“, detaliază Mara Ghergu. 

LUNGA LISTĂ CU PREMIILE IZABELEI

Printre premiile obţinute de Maria Izabela Ghergu, se numără:

-Premiul întâi la Olimpiada Naţională de Interpretare în ultimii şase ani şi trofeul Concursului Internaţional „W.A. Mozart“ din Târgovişte.

-Diploma Grand Prix, adică marele premiu, la ediţia de anul trecut a Concursului Internaţional al Tinerilor Interpreţi „Eugen Coca“, categoria B, instrumente cu coarde, violoncel. Concursul a reunit cei mai de seamă tineri instrumentişti din Republica Moldova, România, Bulgaria, Rusia, Ucraina şi Belarus. 

-Printre cele mai importante premii internaţionale se numără premiul III la Concursul Internaţional de Violoncel din Liezen (Austria).

De peste 25 de ani, în sprijinul oamenilor

Fundaţia Principesa Margareta a României a fost infiinţată în 1990 de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României, cu sprijinul tatălui său, Majestatea Sa Regele Mihai I. Fundaţia este una dintre organizaţiile neguvernamentale de elită din România şi contribuie de peste 25 de ani la dezvoltarea societăţii civile, venind în sprijinul oamenilor. 

Fundaţia Principesa Margareta a Romaniei dezvoltă şi susţine, printre altele, programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, familiilor şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, cultivă creativitatea şi talentul local.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite