Schimbări importante la acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului. Plafonul maxim a fost eliminat, iar părinţii vor primi stimulente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost propuse noi schimbări importante la acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului. Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, de ziua femeii 8 martie, un pachet de măsuri pentru încurajarea natalităţii şi pentru sprijinirea tinerelor familii.

Astfel, începând cu 1 iulie 2016, părintele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, a realizat - timp de 12 luni - venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

"Indemnizaţia reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din din ultimii doi ani, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Totodată, plafonul de 3.400 de lei a fost desfiinţat", arată Iulian Vladu, vicepreşedinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor.

Daca decid sa se întoarcă în câmpul muncii, mamele vor primi un stimulent de insertie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită (adică 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată).

"Indemnizaţia lunară va fi majorată cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară pentru gemeni, tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil", a spus deputat Iulian Vladu, cicepreşedinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor", mai arată Vladu.

Că să se aplice însă, proiectul trebuie să treacă de plenul Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare. Modificările ar putea intră în vigoare de la 1 iulie.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite