Sărbători în noua stațiune turistică a României, Padina-Peștera. Este aproape de Babele și Sfinxul din Bucegi

0
Publicat:

În sezonul Sărbătorilor de iarnă, uitați de Bucovina, Maramureș sau Valea Prahovei, pentru că în cea mai nouă stațiune din România, Padina-Peștera din Dâmbovița, există oferte surprinzătoare.

Stațiunea Padina-Peștera din Bucegi. FOTO Tibi Vilciu
Stațiunea Padina-Peștera din Bucegi. FOTO Tibi Vilciu

Dacă Bucovina, Maramureșul, Valea Prahovei, sunt destinații ultracăutate și foarte scumpe, în Dâmbovița găsești locuri minunate și cazare la poale de munte sau la munte.

„Adevărul” a făcut un tur al obiectivelor turistice și al ofertei pensiunilor și hotelurilor din Padina-Peștera. În funcție de locul de cazare, o noapte costă de la 700 de lei și poate ajunte și la 1.800 de lei: MountHoff Retreat (prețuri aici), Casa Iustin (prețuri aici), Raiul de pe Rau (prețuri aici), Hotel Gâlma (prețuri aici), Hotel Peștera (prețuri aici), Hotel Blemont (prețuri aici).

Atracțiile din Padina-Peștera

Barajul Bolboci, situat la altitudinea de 1.438 metri, oferă o privelişte de vis asupra întregului lac. Datorită vegetaţiei apa prinde culori verzui-turcoaz. Plecând de la Padina poţi ajunge aici pe bicicletă sau la pas (aproximativ 7-8 km).

Cheile Tătarului este o arie protejată între platoul Padina și Lacul Bolboci, la o altitudine medie de 1.800 m. Dacă vrei să faci un traseu mai lung poţi merge pe drumul forestier marcat cu cruce albastră ce  porneşte din dreptul cabanei Peştera (1610 m) şi continuă , spre Sinaia sau Moroeni.  

Peștera Ialomiței. La câteva minute de platoul Padina, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței se află peştera cu acelaşi nume. Desfăşurându-se  pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 metri, din care 400 metri sunt accesibili turiștilor, Peştera Ialomiţei este străbătută de un pârâu şi are galerii și săli. Ia cu tine o gecuţă şi încălţăminte impermeabilă.  

Podul cu Florile. Trecând de Cheile Tătarului şi urcând pe drumul forestier se poate ajunge la Podul cu Florile, unul dintre cele mai frumoase locuri de belvedere ale lacului Bolboci. Aici este locul de unde a fost exploatată piatra pentru construirea barajului.

Babele şi Sfinxul. Dacă vii spre Padina cu telecabina, una dintre opriri trebuie să fie neapărat la Babele şi Sfinx. Mai poţi ajunge să-ţi faci o fotografie cu celebrele monumente ale naturii, urmând traseul marcat cu cruce albastră din dreptul Hotelului Peştera.

Cascada Obârşia Ialomiţei. În drumul spre Vârful Omu se află Cascada Obârşia ialomiţei cu cadere libera de apa ce masoara aproape 100 metri inaltime. Aceasta cascadă se numara printre principalele atracții din întregul masiv al Bucegilor, turistii putând ajunge aici prin intermediul numeroaselor trasee marcate. Este recomandar traseul cu bandă albastră ce pleacă din dreptul Hotelului Peştera (1 h 1/2 – 2h).

Şoseaua care face concurenţă Transbucegiului şi ajunge în inima staţiunii Padina-Peştera, va fi reabilitată

DJ 714, a doua variantă de acces în staţiunea Padina - Peştera, din Dâmboviţa, va fi reabilitat de Consiliul Județean Dâmboviţa, după ce tronsonul a intrat în patrimoniul public al comunei Moroeni.

Drumul face legătura din DN 71, ajunge la Sanatoriul Moroieni, merge pe partea stângă a Lacului Bolboci şi se termină în Platoul Padina. 

Traseul în zonă SURSA CJD
Traseul în zonă SURSA CJD

„Mutarea” a fost realizată prin Hotărâre de Guvern, fiind rezolvată, astfel, una dintre cele mai presante probleme din zona montană a judeţului Dâmboviţa, atât de importantă pentru turismul montan din judeţ.

DJ 714 reprezintă o variantă mai sigură de acces către zona montană din Bucegi. Cea de-a doua variantă este Transbucegi, una dintre cele mai frumoase şosele din România, dar, în perioada de iarnă se poate bloca de zăpadă în orice moment. Pe lângă acest aspect, este şi extrem de îngust, pe alocuri. 

DJ 714 are o lungime de peste 8 km.

Zona Padina-Peştera, din judeţul Dâmboviţa, a fost declarată staţiune de interes naţional în martie 2018 şi este amplasată integral într-un parc natural, fiind unica de acest fel din ţară. A rămas singura zonă turistică încă neatinstă de oamenii cu putere financiară, deşi promite enorm din toate punctele de vedere, iar turiştii se înmulţesc de la an la an.

Ideală pentru schiul de tură

Deşi nu dispune de o pistă de schi, în timpul iernii, Padina-Peştera are un mare avantaj: aici se poate practica schiul de tură până în luna martie.

„Există un potenţial fantastic pentru cei care fac schi de tură. Schiul de tură este o formă de schi off-piste, care se desfăşoară în afara pârtiilor amenajate şi care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare, cât şi în coborâre, folosind propria forţă a schiorului, spre deosebire de schiul alpin, care foloseşte mijloace mecanizate pentru urcare, axate în cea mai mare parte pe transportul pe cablu“, a explicat salvamontistul Geo Badea.

Ski tură în Bucegi. FOTO Geo Badea, alpinist
Ski tură în Bucegi. FOTO Geo Badea, alpinist

Totuşi, oamenii muntelui spun că de la Babele la Peştera a existat cândva o pârtie de schi, inaugurată în anul 1976, când a fost pusă în funcţiune şi telecabina Babele-Peştera. Pârtia a funcţionat însă doar până în anul 2000, pentru că nu a fost întreţinută. Pârtia era localizată la o diferenţă de nivel de 600 de metri şi avea 3,6 kilometri. Şi acum ar putea fi pusă în funcţiune. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite