Aventură în Munții Bucegi. Traseul Padina-Șaua Strunga-Șaua Bătrâna-Cascada Doamnele, perfect pentru o zi de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munții Bucegi sunt una dintre cele mai populare destinații de drumeție din România, oferind o varietate de trasee de toate nivelurile de dificultate. Însă traseul ce pornește de la Padina, prin Șaua Strunga, Șaua Bătrâna și pe la Cascada Doamnele este numai bun pentru o zi caldă de toamnă.

Trasee Bucegi FOTO suspemunte jpg
Trasee Bucegi FOTO suspemunte jpg

Munții Bucegi sunt o destinație ideală pentru o tură de o zi, având zeci de trasee, care mai de care mai spectaculoase. Vremea este încă bună, așa că nu mai așteptați prea mult. Un traseu interesant și accesibil este cel care pornește de la Cabana Padina, trece prin Șaua Strunga, Șaua Bătrâna și pe la Cascada Doamnele. Acest traseu oferă priveliști spectaculoase asupra Munților Bucegi, inclusiv asupra Vârfului Omu, a Babelor și Sfinxului.

De la Padina, tot în sus

Traseul începe de la Cabana Padina, situată la altitudinea de 1.500 de metri. De aici, se urmează marcajul cu punct roșu pe un drum forestier care urcă treptat pe Valea Ialomiței. După aproximativ două ore de mers, se ajunge la Șaua Strunga, la o altitudine de 2.050 de metri. Aici se poate face un popas, pentru merinde și, mai ales, pentru a se admira priveliștea panoramică incredibilă asupra Munților Bucegi.

Traseu Bucegi Strunga FOTO hailaplimbare
Traseu Bucegi Strunga FOTO hailaplimbare

De la Șaua Strunga, traseul continuă pe marcajul bandă albastră pe un drum care urcă spre Șaua Bătrâna. Această porțiune de traseu este mai abruptă și necesită mai mult efort, însă cu echipament corespunzător este accesibil oricui. După aproximativ o oră de mers, se ajunge la Șaua Bătrâna, la o altitudine de 2.300 de metri.

De aici, drumul continuă pe marcajul bandă roșie pe un drum care coboară spre Cascada Doamnele. Această porțiune de traseu este mai ușoară și este însoțită de priveliști spectaculoase asupra Văii Doamnelor. După aproximativ o oră de mers, se ajunge la Cascada Doamnele, cu o cădere spectaculoasă de 20 de metri înălțime. Apoi, se poate reveni la Cabana Padina pe același traseu sau se poate continua pe marcajul punct albastru spre Valea Cerbului.

Cascada Obârșia Ialomiței FOTO hailaplimbare jpg
Cascada Obârșia Ialomiței FOTO hailaplimbare jpg

Dificultate și timp de parcurgere

Traseul este de dificultate medie, cu o lungime de aproximativ 10 kilometri și o diferență de nivel de aproximativ 600 de metri. Poate fi parcurs în aproximativ 6 ore, cu o pauză de masă la Șaua Bătrâna.

De preferat este să porniți de dimineață – dacă plecați din București, până pe platoul de la Padina faceți aproximativ două ore și jumătate, în cazul în care este drumul mai liber în porțiunea Nistorești-Comarnic. Punctele de plecare ale traseelor în Munții Bucegi sunt variate: Sinaia, Bușteni, Poiana Țapului, Azuga, Predeal, Râșnov, Bran, Moieciu, Moroieni.

Pentru a parcurge acest traseu, este necesar să aveți echipamentul de drumeție standard, inclusiv încălțăminte adecvată pentru munte, îmbrăcăminte confortabilă și adecvată pentru vreme, apă și alimente, precum și o trusă de prim ajutor. Înainte de a pleca la drum, salvamontiștii ne recomandă să consultăm prognoza meteo, să ne informăm despre traseu și condițiile de pe acesta, să nu uităm echipamentul necesar și să respectăm flora și fauna din zonă.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite