Ritualul de împerechere al unei perechi de corbi, surprins în Bucegi VIDEO
0Întâlnit încă din vechime în Europa, Africa, Asia și America, iar după unele atestări mai recente și în Australia, corbul se remarcă prin faptul că supraviețuiește în zone nefavorabile, din cele deșertice până în cele polare.
Este o pasăre cântătoare mare, în întregime neagră. Găsit în întreaga emisferă nordică, este cea mai întâlnită dintre toate ciorile. Există cel puțin opt subspecii ale corbului.
Ritualul de împerechere al unei perechi de corbi din Parcul Natural Bucegi a fost surprins într-o filmare și o serie de fotografii realizate de Traian Popescu, ranger în cadrul Administrației Parcului Natural Bucegi.
Cuibul corbului este mare și construit fie în vârful unor copaci bătrâni, fie pe stânci cât mai greu accesibile.
Este realizat din mai multe straturi de crengi împletite, acoperite apoi cu nămol, apoi cu par, lână și alte materiale moi.
Corbul depune ouăle în luna februarie, începând chiar din această lună clocitul. Femela se bazează în această perioadă pe ajutorul masculului, fără de care ouăle ar îngheța. Clocitul durează circa 21 de zile.
Masculul, atunci când nu caută mâncare pentru femelă, stă în apropierea cuibului, păzindu-l cu multă grijă.
După eclozare, puii mai stau în cuib aproximativ 40 de zile, fiind hrăniți pe rând de părinți.
Corbul este o pasăre mare, cu greutatea de 1 - 1,5 kg. Penajul este negru cu luciu metalic. Este o specie sedentară, ocrotită de lege și declarată monument al naturii.
Cu ce se hrănește
Potrivit siteului toateanimalele.ro, alimentația corbului este omnivoră. Consumă la nevoie și semințe sau pâine, nu disprețuiește nici alte produse alimentare umane (cașcavalul, de pildă), dar vânează și insecte, amfibii, chiar și pești, în apele mici, reptile, mamifere mici (șoareci, hamsteri, chitcani etc) și, la nevoie, chiar și păsări mici sau pui de pasăre.
De asemenea nu se da în lături nici de la cadavre, fiind în mod normal un sanitar natural.
Parcul Natural Bucegi este o arie protejată de interes național situată pe teritoriile administrative ale județelor Brașov, Dâmbovița și Prahova.