Specia de pasăre care dă sunetul nopții în filme. Ornitologii lămuresc dacă este bufniță sau huhurez VIDEO

0
Publicat:

Cea mai cunoscută pasăre de noapte este bufnița, dar mai sunt și alte specii active nocturn. Una dintre aceste păsări este huhurezul, iar ornitologii lămuresc care dintre ele scoate sunetul folosit în filme.

Masculul de Strix Aluco. Foto: Nae Șain
Masculul de Strix Aluco. Foto: Nae Șain

Știai că masculul de Strix Aluco este „vinovat” de „hoo hoo”-ul pe care îl auzim în mai toate scenele de noapte din filme? Și că, de fapt, aripile bufnițelor nu scot niciun zgomot în zbor, deci nu ar trebui să existe niciun fâlfâit care să o sperie pe eroina principală? Alături de partenerii noștri, vom inventaria și evalua speciile de păsări din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, iar apoi vom elabora măsuri de management pentru conservarea și monitorizarea lor”, au scris, pe Facebook, reprezentanții World Wide Fund for Nature (WWF). 

Ce este un huhurez?

Există două specii de păsări nocturne, iar diferențele țin mai mult de dimensiuni, dar și de unele obiceiuri.

Ambele specii aparțin genului Strix, care în limba greacă înseamnă „bufniță”. Specialiștii în ornitologie numesc huhurezul de talie mică „Strix Aluco“. 

Acest tip de pasăre se găsește pe întreg continentul european, exceptând Islanda, unde condițiile meteo nu îi sunt favorabile. La noi în țară, Strix Sluco se găsește peste tot, indiferent de anotimp”, potrivit shtiu.ro. 

Huhurezul mic (specie: Strix aluco, familie: Strigidae, ordin: Strigiformes) este cunoscut în toatǎ Europa. Culoarea penajului variazǎ de la cenușiu la brun-roșcat. Este un vânǎtor iscusit, plonjeazǎ silențios asupra victimei și poate prinde liliacul și în zbor.

O bufniță aduce multe beneficii. Ea vânează într-un an aproximativ 10.000 de șoareci care, înmulțindu-se, ar consumă cantități uriașe de hrană și ar duce la răspândirea multor boli.

WWF-România, împreună cu partenerii – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița RA – lider de proiect – au început implementarea proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat”. 

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă crearea premiselor pentru îmbunătăţirea și menţinerea stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa şi siturile Natura 2000 suprapuse, prin revizuirea planului de management.

Fundația Mondială a Naturii este o organizație non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural. Organizația era denumită înainte și World Wildlife Fund, care rămâne numele oficial în Statele Unite și Canada.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite