Restricţii de circulaţie, la Târgovişte, cauzate de sărbătoarea Sf. Nifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restricţii de circulaţie, la Târgovişte, cauzate de sărbătoarea Sf. Nifon
Restricţii de circulaţie, la Târgovişte, cauzate de sărbătoarea Sf. Nifon

Inspectoratul de Poliţie Dâmboviţa anunţă că, astăzi, începând cu ora 06:00 şi până la ora 14.00, circulaţia rutieră va fi închisă pe arterele Calea Domnească, pe tronsonul Mânăstirea Stelea-Arhiepiscopia Târgoviştei, Bulevardul Libertăţii până la interesecţia cu str. Poet Grigore Alexandrescu şi Bulevardul Mircea cel Bătrân.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să respecte întocmai indicaţiiile şi semnalele poliţiştilor rutieri şi să nu oprească sau să staţioneze în zonele restricţionate.

"Aşadar, le recomandăm conducătorilor auto să respecte întocmai indicaţiiile şi semnalele poliţiştilor rutieri şi să nu oprească sau să staţioneze în zonele restricţionate. De asemenea, adresăm rugămintea atât riveranilor cât şi celorlaţi şoferi să parcheze autoturismele în spaţiile special amenaje şi nu pe tronsoanele de drum închise circulaţiei",  a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, insp. Alexandra Niculae.
 

Marţi, va avea loc, la Târgovişte, sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti. Manifestările religioase vor avea loc în faţa Catedralei Eparhiale, unde se va afla şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh.

Ceremoniile liturgice vor debuta luni, 10 august, cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhia Târgoviştei, care va începe în faţa Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00, şi va cuprinde centrul istoric al vechii Cetăţi de Scaun muntene, după care se va încheia, tot în faţa Catedralei, cu oficierea “Acatistului Sf. Ier. Nifon” şi închinarea la racla cu sfintele moaşte. 

NIFON TGV

        

"Amintim că Sf. Ier. Nifon este personalitatea definitorie a spiritualităţii şi culturii ortodoxe şi româneşti de la începutul secolului al XVI-lea care a înnoit chipul Bisericii noastre străbune, orientându-o spre a răspunde celor mai actuale provocări pastoral-misionare şi oferindu-ne un desăvârşit model de viaţă sfântă şi pildă morală. Invitãm pe toţi credincioşii sã participe, ca în fiecare an, în numãr cât mai mare, la acest moment important al bucuriei, speranţei şi credinţei noastre, în ziua de marţi, 11 august, începând cu orele 7.00", a declarat, pr Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON cu ocazia Sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, 11 august 2015

Cine a fost Sf. Nifon

Sfantul Nifon s-a nascut in tinutul Peloponez din sudul Greciei, in perioada 1434-1440. A primit la botez numele Nicolae. Este tuns in calugarie de vestitul pustinc Antonie, moment in care primeste numele Nifon.

In anul 1483 este chemat la slujirea arhiereasca, in scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar dupa numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului in locul lui Simeon, trecut la cele vesnice.

Sfântul Nifon a fost patriarh al Constantinopolelui, dar cum viaţa Patriarhiei ecumenice ajunsese să fie la cheremul dispoziţiilor de moment ale sultanilor, după doi ani, Sfântul Nifon a fost îndepărtat de către sultanul Baiazid II şi s-a retras la o mănăstire de pe malul Mării Negre, de unde a fost rechemat pe scaunul patriarhal în 1496 şi din nou îndepărtat, după numai doi ani. A fost exilat la Adrianopol unde a rămas până în primăvara anului 1503 când, Radu Voievod, mergând la Constantinopol, pentru a-şi plăti birul anual, l-a căutat, l-a cercetat şi, găsindu-l un “bărbat desăvârşit şi la chip şi în cuvinte şi în fapte", a intervenit la sultan ca să-i dea voie să-l ia în ţara sa. 

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite