Regele naiului, Gheorghe Zamfir, deschide o Şcoală Naţională de Nai, la Găeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local a votat în unanimitate înfiinţarea Centrului Cultural Gheorghe Zamfir şi Muzeul Naţional al Naiului la Găeşti
Consiliul Local a votat în unanimitate înfiinţarea Centrului Cultural Gheorghe Zamfir şi Muzeul Naţional al Naiului la Găeşti

Maestrul Gheorghe Zamfir îşi deschide o Şcoală Naţională de Nai şi un muzeu dedicat acestui instrument, în oraşul natal, Găeşti. Proiectul urmează să fie demarat anul acesta, cu sprijinul Consiliului Local Găeşti.

"Dragi iubitori de artă şi muzică bună, acum la început de An Nou vin cu o veste minunată. În semn de preţuire a marelui artist Gheorghe Zamfir şi de recunoaştere a contribuţiei pe care a adus-o artei şi culturii universale în întreagă sa carieră, în anul 2016 vom înfiinţa la Găeşti, oraşul natal al artistului, Centrul Cultural <<Gheorghe Zamfir>> ce va adăposti <<Şcoală Naţională de Nai>> coordonată de domnia sa, precum şi alte cercuri de instrumente muzicale: pian, vioara, chitară, acordeon s.a. Va fi înfiinţat un cerc de artă plastică şi sculptură, o clasă de canto şi o sală pentru diverse evenimente culturale: audiţii muzicale, expoziţii, concerte, simpozioane, conferinţe", anunţă Aurel Bojin, consilier local.

nai gheorghe zamfir

În cei peste 50 de ani de carieră artistică, Gheorghe Zamfir a primit peste 120 de discuri de aur şi platină, record neegalat de alt artist român, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii cu artişti celebrii şi mari orchestre. Presa internaţională l-a supranumit “Regele Naiului”. 

Pentru a găzdui un asemenea aşezamnat cultural, Consiliul Local Găeşti a oferit cea mai reprezentativă clădire din oraş, un monument istoric de patrimoniu, aparţinând Administraţiei Locale, clădire ce are o arhitectură deosebită ce va fi restaurată şi redată comunităţii locale. Este vorba de fostul sediu al Primăriei Găeşti.

"La etajul clădirii vom înfiinţa “Muzeul Naţional al Naiului”, pe o suprafaţă de cca 300mp va fi expus un adevărat tezaur cu obiecte de o valoare inestimabilă ce aparţin artistului: colecţii de discuri, colecţii de casete şi benzi video şi audio, manuscrise, tablouri şi icoane, compoziţii muzicale, cărţi, instrumente muzicale, colecţii de costume populare şi multe alte obiecte strânse de-a lungul vieţii, toate definesc personalitatea complexă a marelui artist, pe care orice muzeu din lume ar dori să le deţină. Astfel, după organizarea în toamna anului trecut a Festivalului Internaţional de Nai la Găeşti - prima ediţie, eveniment cultural de înaltă ţinută artistică, ce s-a bucurat de aprecierea unanimă a celor prezenţi, mai facem un pas înainte pentru că Gaestiul să devină un oraş pus pe harta culturală şi turistică a României şi a Europei, dorit a fi vizitat de turişti, de iubitorii de artă şi de frumos şi în special de fanii marelui artist Gheorghe Zamfir", mai spune Aurel Bojin. 

Consiliul Local a votat în unanimitate înfiinţarea Centrului Cultural Gheorghe Zamfir şi Muzeul Naţional al Naiului la Găeşti. 

"Realizarea acestui proiect reprezintă un semn de normalitate şi de însănătoşire a societăţii româneşti, care în cei 26 de ani de democraţie şi-a pierdut busola. Avem nevoie mai mult că oricând de repere morale şi spirituale, de conservare şi promovare a tot ce înseamnă patrimoniu cultural, de păstrare a identităţii naţionale, pentru a nu fi pierduţi în tăvălugul integrării şi globalizării", crede Bojin.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite