Raportul INEC în cazul exploziilor de la Crevedia. Avocat: „Putem subsuma tragedia de la Crevedia la un singur cuvânt: bani”

0
Publicat:

Au apărut ultimele detalii în cazul exploziilor devastatoare de la Crevedia, din județul Dâmbovița. Experții au concluzionat că deflagrațiile au fost provocate de utilizarea unor pompe de transvazare neomologate.

Efectele exploziilor de la Crevedia. FOTO inquam
Efectele exploziilor de la Crevedia. FOTO inquam

Raportul Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) în cazul Crevedia arată că incendiul şi explozia au fost provocate de utilizarea unor pompe de transvazare neomologate şi care nu permiteau etanşeizarea corectă la supapa cisternelor.

Acelaşi lucru l-a reţinut şi raportul INSEMEX, care în 400 de file arată în detaliu ce s-a întâmplat la Crevedia şi cum au murit atâtea persoane. Din punctul meu de vedere, putem subsuma tragedia de la Crevedia la un singur cuvânt: <bani>. Transvazarea se făcea cu o pompă de debit mare pentru a descărca dintr-o cisternă în alta cantitatea de GPL şi pentru a <eficientiza> timpii”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Şase persoane au murit în urma exploziei produse la sfârşitul lunii august 2023, la o staţie GPL din Crevedia. De asemenea, peste 50 de alți cetățeni aflați în preajma stației GPL au fost răniţi.

Multe case din zonă au fost afectate de suflul exploziilor. Răniţii au fost transportaţi la spitale din Capitală, dar şi din străinătate.

Ulterior, s-a stabilit că staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au susţinut că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

La imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), din cauză că pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

În timpul anchetei au fost audiate peste 150 de persoane vătămate. Multe dintre acestea s-au constituit parte civilă în cauză.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite