Premieră: “Sosesc deseară”, comedia primăverii la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii sunt invitaţi să încheie în chip fericit o săptămână istovitoare de lucru. La Teatrul Municipal, se joacă astăzi, începând cu ora 19:00, premiera spectacolului „Sosesc deseară”, de Tudor Muşatescu, în regia lui Laurenţiu Calomfirescu.

Scrisă în anul 1932, piesa este descrisă drept „o comedie sentimentală din lumea provincială. Scriitorul râde cu bunătate de inşi cu orizonturi mici, dar cu pretenţii mari, caracterizează nuanţat personaje de efect, amuză şi înduioşează, găseşte poezia sau ridicolul cotidianului şi plasează totul într-o atmosferă de împăcare sufletească” – Istoria Literaturii Dramatice Româneşti şi a Artei Spectacolului.

„Sosesc deseară” este, mărturiseşte Dan Ţopa – managerul Teatrului Municipal din Târgovişte, o comedie caldă şi sentimentală, în care varietatea tipologică se împleteşte firesc cu intriga şi replicile amuzante şi pline de vitalitate.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Corneliu Jipa, Sebastian Bălăşoiu, Dana Stîngă, Delia Lazăr şi Liviu Cheloiu. Scenografia este realizată de Bogdan Spătaru.

Tudor Muşatescu, fidel continuator al comediei caragialene


Puiu, student în drept la Paris, este escrocat de o cocotă pariziană şi, având nevoie de mai mulţi bani, vine urgent acasă, în orăşelul copilăriei, ca să îi ceară tatălui său. Trebuia să fie un drum rapid dus-întors, dar oprirea e inevitabilă pentru că tatăl lui Puiu este neînduplecat: nici un ban în plus! Băiatul a tocat destul, nu se ştie pe ce, şi nu mai „absolveşte facultatea aia odată”.

Părintele lui Puiu a căzut în manierismele bătrâneţii şi a devenit obsedat de moralitate, pe care o încurajează înfiinţând şi patronând în oraş câteva societăţi cu scopuri morale. Dar bătrânul nu este un om rigid, ci doar speriat de perspectiva unei vieţi fără repere. În casa lui mai locuiesc încă două persoane: verişoara Adelaida, o doamnă excentrică şi foarte simpatică, şi Anişoara, nepoata bătrânului şi verişoara lui Puiu, îndrăgostită în secret de fluşturaticul student.

Ce se va alege de ei când aceşti patru oameni cu personalităţi atât de diferite vor locui în aceeaşi casă? Cum se va creiona conflictul şi cine va câştiga până la urmă? Vă lăsăm să descoperiţi în această seară...

Pe Tudor Muşatescu, autorul piesei, criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologie, situaţii şi dialoguri spirituale. Autor de epigrame, schiţe şi romane, Tudor Muşatescu s-a dedicat în totalitate teatrului la maturitate, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, conducător şi proprietar.

Preţul biletului la premiera spectacolului „Sosesc deseară” este 10 lei. Elevii şi studenţi plăteasc doar jumătate. Casa de bilete se închide la ora 18:45.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite