Poteca din Bucegi călcată frecvent de sălbăticiuni. „Ursul trece lihnit și se întoarce cu burtă plină“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camere de supraveghere amplasate de rangerii Parcului Natural Bucegi ne oferă imagini inedite cu animalele sălbatice în arealul lor natural. O astfel de cameră a surprins, în Munții Bucegi, mai multe specimene în decurs de două zile.  

Captură urs. FOTO Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi

Practic, pe aceeași potecă au fost observate căprioare, porci mistreți, o vulpe și un urs.

Mai erau două căprioare în munții noștri și p-astea le-a mâncat ursul. Se vede clar, trece lihnit și se întoarce cu burta plină. N-am mai văzut căprioare de 7-8 ani, înainte erau dealurile pline”, a scris un internaut.

Trece o ciută, două, un purcel, un urs ba chiar și-un ras mititel iar o cumătra parcă ne salută. Deasupra un cuc și-o pupăză cântă”, Vlad Obreja.

Pădurile Parcului Natural Bucegi asigură faunei bogate toate condițiile de liniște, hrană și adăpost necesare unui habitat sănătos.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva monitorizează contastant fauna din munți cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Pe de altă parte, oamenii ar dori ca rangerii să îi arate cu degetul și pe cei care taie pădurile sau care lasă mizerie în urma lor.

Era bine dacă erau camere să-i vedem și pe ăștia care au făcut asta în PNB! La fel cum era bine săptămânile trecute să fie jandarmeria montană pe munte, când hoardele de ghiolbani cocliți au cules saci de rododendron”, spune un iubitor al naturii, Marius Andreescu.

În ultima zi a mandatului său de la Ministerul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun. Astfel, 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare - cu scop de intervenţie, a precizat el.

Am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populaţiei de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi”, a spus oficialul joi, 15 iunie 2023.

Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.

La 4 mai 2023, Tanczos Barna anunţa că a dezbătut ordinul care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun cu specialiştii şi reprezentanţii ONG-urilor de mediu şi transmitea că „viaţa umană este mai presus de orice”.

Reprezentanţii Agent Green, organizaţia de protecţia mediului, afirmau că ordinul supus dezbaterii conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral şi va amplifica problema în loc să o rezolve. Organizaţia susţine că ordinul vizează împuşcarea urşilor, predominant masculi mari, „adică exact interesul industriei de vânătoare”.

În multe localități din Dâmbovița, și nu numai, urșii se apropie periculos de mult de locuințele oamenilor. Nu de puține ori, fiara a făcut victime printre animalele domestice pe care le-a găsit în gospodării.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite