Doi cerbi, surprinși în timp ce-și testau puterile în prima zăpadă căzută anul acesta în Bucegi VIDEO

0
Publicat:

Doi cerbi au fost filmați în timp ce simulau o luptă în zăpadă. Doar trei luni îi mai despart de momentul în care cârdurile formate în toamnă se vor destrăma.

Imaginile cu tinerii cornuți care își testează puterile, în joacă, au fost postate de Regia Națională a pădurilor pe pagina de Facebook Romsilva.

Cerbii, care se bucură și de prima zăpadă de anul acesta, au fost surprinși de o cameră de monitorizare a faunei sălbatice instalată în teren de Traian Popescu, ranger la Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi”, se arată în descrierea care însoțește imaginile.

Deocamdată, sociabili

Cerbul, un erbivor care, la origine, a fost un animal de joasă altitudine, a fost împins treptat de civilizaţie către altitudini tot mai mari.

Este întâlnit acum în zonele de munte și de deal, este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă.

„În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit, care are loc toamna, şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie”, explică Romsilva.

Cerbi Bucegi. FOTO Traian Popescu, Parcul Natural Bucegi
Cerbi Bucegi. FOTO Traian Popescu, Parcul Natural Bucegi

 Masculii au greutatea cuprinsă între 180 şi 300 de kilograme, pe când femelele au doar 90 -150 de kilograme.

Au la dispoziție mii de hectare de păduri

Situat în centrul țării, Parcul Natural Bucegi este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.

Luptă în joacă

În noiembrie 2022, camerele de monitorizare a faunei din Parcul Național Piatra Craiului au surprins, în perioada în care se formează cârdurile, doi cerbi tineri care-și măsoară forțele lângă o băltoacă din pădure.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite