Nicoleta şi Viorel Radu reînvie jocul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta şi Viorel Radu reînvie jocul popular
Nicoleta şi Viorel Radu reînvie jocul popular

Soţii Radu tânjesc după vremurile comuniste, când se organizau spectacole deosebite, artiştii fiind sprijiniţi să promoveze cultura tradiţională românească.

Nicoleta ne-a spus că dănţuie de când se ştie. Are folclorul în sânge. Toţi cei pe care îi cunoaşte joacă. „Eram la şcoală, la Râncaviov. Mă instruia sora mea, acasă. Avea în mână o nuia. Când greşeam pasul, mă trosnea peste picioare. La brează greşeam cel mai mult. Nu puteam să sar”, îşi aminteşte Nicolata Radu.

Într-un ansamblu specializat a intrat prin 1982. Dansa în formaţia Căminului Cultural Dragomireşti. „Apoi, l-am avut instructor pe domnul Gheorghe Văduva, la Ansamblul Profesionist Chindia. Pot să vă spun că eram mulţi tineri din Dragomireşti”.

De alături, Viorel, soţul Nicoletei şi partener de scenă aproape de-o viaţă, o completează. „Eu am luat contact cu dansul după ce m-am liberat din Armată. Nu prea vroiam să mă duc, dar până la urmă m-au determinat prietenii. Pe vremea aceea, era director la Căminul cultural, domnul Nica.

M-a văzut. Nu ştiu ce i-a plăcut la mine şi m-a chemat pentru selecţie”. Îşi mai aminteşte Viorel Radu că se trage dintr-o familie de oameni săraci, gospodari care au fost nevoiţi să muncească mult.

„Am lucrat la Upet de la 15 ani. Ca lăcătuş. De acolo am ajuns la dansuri. Mă uitam la cei din ansamblu. Nu mă băga nimeni în seamă. M-a văzut maestrul Nae Dumitru. I-a plăcut cum mă mişcam”, povesteşte Viorel Radu.

Viorel conduce Ansamblul „Florile Dâmboviţei”

În 1994, soţii Radu au plecat într-un turneu în Franţa. „Eram 12 perechi de dansatori. Am stat o lună de zile. Francezii  erau încântaţi de folclorul nostru”, spune Nicoleta. Cei doi dansatori de la Dragomireşti regretă perioada comunistă. Susţin că pe vremea aceea cultura, folclorul, artiştii erau apreciaţi.

„Era o plăcere când dansam de 23 august, când ne chemau la spectacole. Nu o făceam forţat. Nu ne impunea cineva. Ne simţeam noi bine. De câte ori nu am mers pe jos până la Târgovişte, ca să ajung la timp...”, rememorează Viorel Radu.

De altfel, pe Nicoleta a întâlnit-o la o manifestaţie prilejuită de sărbătoarea de 23 august. De atunci, au dansat numai împreună. „Am fost în ţară peste tot. Am colindat mult şi prin Europa. Cel mai tare mi-a plăcut în Germania.

Am mers acolo cu Ansamblul «Fir de Dor». Nemţii erau oameni primitori. Adorau căluşul. Se mirau de noi, românii, că mâncăm prea multă pâine”, povesteşte Nicoleta Radu.

Viorel este în momentul de faţă coregraf. Conduce un grup de tineri dansatori la Căminul Cultural Dragomireşti. Îi învaţă cum se juca altădată. Trăieşte o mare mulţumire sufletească atunci când vede că mai sunt copii care vor să deprindă dansul popular românesc.

Întrebări şi răspunsuri:
Credeţi că dragostea pentru dansul popular a pierit în rândul tinerilor?
Încă nu, dar nici nu mai apreciază folclorul cum se cuvine. Nu mai sunt dansatorii care erau odată. Nu se mai pune suflet. Nu mai este interes. Au alte preocupări tinerii din ziua de azi.

Maşini, bani, manele, gânduri de a pleca în străinătate. Dorinţa de a fi bogat îi încătuşează.

Aţi trăit clipe de emoţie puternică pe scenă?

Şi încă cum! Am dansat în apropierea lui Ion Dolănescu şi a celorlaţi fraţi ai săi. Am cunoscut mulţi artişti români celebri. Când eşti în preajma lor te simţi altfel. Este ceva în tine care parcă vibrează.

Ce le place:

„Ne place tot ce este frumos. Tot ceea ce poţi să-ţi explici tu că este frumos. Ne place muzica, dansul.

Ne place să lucrăm în gospodărie. Avem o grădină frumoasă. Ne place viaţa la ţară. Ne plac animalele.

Nu cred că am putea să trăim la oraş. Mai bine stăm la ţară într-o cămăruţă înconjurată de flori, decât la bloc”, spun soţii Radu.

Ce nu le place:

„Nu ne place minciuna. Nu ne plac oamenii care te vând. Nu ne plac cei care încearcă să te cumpere.

Nu ne plac parveniţii. Nu ne place politica. Oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu ne place să fim duşi cu preşul.

Nu ne place să ne spună cineva că este albă, când noi vedem că e neagră”, mărturisesc Nicoleta şi Viorel.

Profil:

Nume: Nicoleta Radu

Născută: 8 iulie 1969, Târgovişt

Studii: Şcoala Profesională

Nume: Viorel Radu

Născut: 25 septembrie 1959, Dragomireşti

Studii: Şcoala Profesională

Familie: Au împreună doi băieţi: Andrei-Marian şi Daniel-Vasile.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite