Muzeul țărănesc din podul casei. Este adorat de miri pentru ședințe foto. „Toți admiră“

0
Publicat:

Într-un sat din Dâmbovița, în podul unei case vechi, există un muzeu de folclor, ce are în componență zeci de costume de peste 100 de ani. Mirii care vor nunți tradiționale îl preferă pentru ședința foto.

Cele peste 150 de costume populare provin în mare parte din Muntenia FOTO. C. Ilie
Cele peste 150 de costume populare provin în mare parte din Muntenia FOTO. C. Ilie

Muzeul de folclor Cristina Ilie” a fost creat, după cum îi spune și numele, de Cristina Ilie, o tânără educatoare în vârstă de 26 de ani, mare iubitoare a portului tradițional românesc. El se află în comuna dâmbovițeană Dragomirești, sat Decindeni, la aproximativ 10 kilometri de Târgoviște și la 90 kilometri de București.

Inițial Cristina a amenajat zona doar pentru a adăposti costumele primite de la bunici și de la alte persoane în urma unei emisiuni de folclor pe care o prezenta.

Acum a strâns peste 150 de costume, cele mai multe dintre ele, vechi de 100 de ani. Locația a devenit una atractivă chiar și pentru tinerii însurăței, care aleg să facă acolo ședința foto de după cununia religioasă.

„Am înființat acest muzeu în urmă cu mulți ani și am muncit la el eu, mama și surorile mele. Este singurul de acest fel din Dâmbovița. De altfel, costumele mele sunt cerute la diferite evenimente și le ofer cu drag împrumut”, spune Cristina Ilie.

Mirii, primiți cu pâine și sare

„Nu organizez în mod special aceste vizite, doar că răspund afirmativ ori de câte ori cineva mă contactează. Îi primesc pe tineri cu mare drag pentru ședințele foto. Cei care aleg să se îmbrace în cosutm tradițional pentru marele eveniment din viața lor, aleg locația noastră pentru ședințele foto, pentru a-și întregi albumul foto. Am avut vara aceasta patru astfel de evenimente, dar și în anii trecuți. De fiecare dată îi primim cum se cuvine, cu pâine și sare, să se simtă ca acasă, mai ales că vin îmbrăcați în costume populare”, spune Cristina Ilie.

Sunt tineri care împrumută costumele și pentru a merge la cununia religioasă de la biserică și continuă ședințele foto în muzeul popular.

„Toți sunt admirați, atât la biserică, dar și când vin și pleacă de la noi. Îi admiră lumea pe stradă. Sătenii se bucură cel mai mult de ei, pentru că ei știu cum se îmbrăcau străbunii noștri la nuntă, la biserică sau la alte evenimente. Astea erau porturile cu care se mândreau”, adaugă tânăra.

„Nu îi cunosc pe toți cei care vin la mine, dar sunt și dintre cunoscuții și prietenii mei. Mă bucur că vin la mine după ce văd muzeul pe internet. Mă întreabă unii dacă vând, dar nu vând. Mă întreabă și de taxa de intrare, dar nu iau taxă. Muzeul nu e înscris într-un circuit al muzeelor, pentru că este o expoziție particulară, un colț de Românie, de suflet, așa cum îmi place mie să spun”, adaugă tânăra educatoare.

Cele peste 150 de costume populare provin, în mare parte, din Muntenia, dar sunt și din Banat, Moldova, sau Oltenia.

„Muzeul de folclor Cristina Ilie” are o suprafață de 100 de mp, atât cât are și podul casei părintești.

„De foarte multe ori expoziția devine mobilă, ca să spun așa, pentru că merg în diferite locuri/instituții și expun dintre costumele mele, dar și alte obiecte de etnografie și folclor. De curând am început și amenajarea parterului casei, să facem așa ca o introducere în muzeu. Am pus și la intrare manechine îmbrăcate în costume, ca să îți dai seama unde vii, iar cei care vin pentru prima dată, rămân muți de uimire”, mărturisește Cristina, posesoarea expoziției inedite.

Cristina Ilie a avut expoziții personale la Centrul Județean de Cultură, Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Târgoviște, Biblioteca Județeană, la Primăria Târgoviște, dar și în mai multe localități din Dâmbovița.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite