Mărturia unui psiholog care consiliază un elev jucător de Balena Albastră: „Le distruge prima dată încrederea în sine. E o traumă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul Ionuţ Rizescu, din Târgovişte, spune că tratează, în prezent, un pacient în vârstă de 12 ani, care a fost salvat la timp de părinţii săi, atenţi la schimbările de comportament ale minorului.

Ionuţ Rizescu, psiholog din Târgovişte, a declarat pentru „Adevărul“ că în prezent consiliază un elev de 12 pentru a trece de momentul „Balena Albastră“. Băiatul, a cărui identitate este confidenţială, a avut tulburări de comportament observate la timp de părinţii săi, care au apelat la ajutor de specialitate.

Psihologul spune că jocul ajunge să îl traumatizeze pe jucător şi îl face să îşi piardă încrederea în sine.

„Acest joc le distruge prima dată încrederea în sine. Acele sarcini de a se trezi dimineaţa, la 04.20, şi a vizualiza un film de groază sau a se urca pe marginea unui bloc şi a merge în echilibru sunt cumplite pentru copii. E o traumă. Şi atunci fiind foarte temători, copiii încep să nu mai realizeze ce e corect şi ce nu. Ăsta e primul pas“, explică specialistul.

Şi copiii de 8 ani ştiu

„După pierderea încrederii, jucătorii trec peste anumite etape şi au impresia că sunt mai puternici. După părerea mea, chiar devin mai puternici, dar în sensul negativ, adică ar putea să facă mai mult rău decât au făcut-o până atunci. Se vehiculează despre acest joc peste tot, în toate mediile. Absolut toţi copiii ştiu despre acest joc. Am fost frapat să aflu şi de la copii de 8-9 ani că ştiu foarte multe amănute despre joc“, mai spune Rizescu.

Băiatul pe care îl consiliază acum este un caz fericit, însă psihologul spune că a fost foarte greu să se apropie de pacient.

„E foarte important că părintele a sesizat că există o modificare de comportament din partea copilului şi atunci a venit să lucrăm împreună. Ştiu că acele sarcini pe care trebuie să le îndeplinească au o formă de secretizare şi nu vor spune de la început lucrurile. E foarte greu să intri în sfera lui şi să îi induci încrederea de a spune lucrurile de la început, dar, uşor, uşor lucrurile se schimbă. Pacientul meu este într-o fază incipientă a terapiei şi eu spun că sunt semne bune de redresare“, adaugă Ionuţ Rizescu.

Balena Albastră“ atrage, spun specialiştii, copiii vulnerabili, adolescenţi a căror personalitate este în formare, sensibili şi instabili psihic.

Cazul lui Alex, un elev de clasa a IV-a din localitatea dâmboviţeană Cazaci, găsit spânzurat în podul casei, în urmă cu câteva zile, a făcut vâlvă în toată ţara. Comunitatea locală, însă, îl descrie drept un copil vesel şi săritor.

Cu toate acestea, există indicii, neconfirmate până acum de autorităţi, că ar fi fost victima acestui joc. Poliţia s-a rezumat la a spune doar că cel mic „obişnuia să acceseze internetul şi povestea adesea despre un joc virtual“.
 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Balena Albastră. Elevul spânzurat la Cazaci, în atenţia ministrului de Interne: „Este un fenomen care ne îngrijorează“

VIDEO Copil de 11 ani, găsit mort în podul casei. Rudele şi prietenii susţin că ar fi fost implicat în flagelul „Balena Albastră“

Cine e tânărul care a inventat „Balena Albastră“ sau jocul morţii
 

Mesajul ciudat primit de un tânăr român care a abandonat experimentul „Balena Albastră“: „Ghidul avea toate detaliile mele, fără să-i spun eu ceva“
 

A fost sau n-a fost Balena Albastră? Elevii care au mimat moartea la şcoală au revenit la cursuri

Cât de „albastră“ e criza Balenei Albastre
 

„Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite