Livezile din Voineşti, afectate serios de brumă. Anul trecut, merii aproape că s-au rupt sub greutatea fructelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele din Voineşti

Vremea capricioasă le pune mari probleme pomicultorilor de pe Valea Dambovitei. Temperaturile scăzute de zilele trecute, dar şi grindina căzută peste plantaţii, vor compromite în mare parte  recolta de fructe, spun oamenii.

Temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte puţin pentru florile abia deschise, mai ales că zăpada dinaintea gerului şi bruma au favorizat îngheţarea florilor. 

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei se gândesc cu groază la momentul când vor trebui să recolteze fructele, adică în toamnă. 

„În primul rând, tot ce a fost înflorit la acest moment este afectat în proporţie de 90-100%, fiindcă organele sexuale ale florilor au îngheţat din cauza temperaturilor negative şi acest lucru este ireversibil. Sperăm ca în viitor tot ceea ce înfloreşte să ajungă la legare şi să rodească”, a precizat viceprimarul comunei Voineşti, Claudiu Popa.

Pomii au fost îngrijiţi de mai multe ori în ultimele luni, cu eforturi financiare mari. Cei mai afectaţi sunt perii, prunii şi piersicii - în general, sâmburoasele. Aceştia înfloresc mai devreme decât merii şi, astfel, sunt şi primii afectaţi. 

Fructele din Voineşti


Fructele din Voineşti, afectate de bruma căzută zilele trecute FOTO: C.S. 

Fructele din Voineşti

Fructele din Voineşti, afectate de bruma căzută zilele trecute FOTO: C.S. 

„A mai nins în anii '80, în mai, dar a nins şi până seara s-a uscat şi nu a dat bruma. Bruma care a căzut săptămâna trecută i-a omorât. A dat brumă groasă, nu zăpada nu i-a omorât. Bruma e mai periculoasă ca îngheţul pentru că îi topeşte pistilul. După modul cum au înflorit pomii se preconiza o producţie foarte bună”, spune Vasile Neagu, pomicultor din Voineşti, care se ocupă cu pomicultura de când era mic.

În pieţe, vânzătorii sunt mai puţin interesaţi de numărul fructelor care vor supravieţui gerului şi mai mult de faptul că nu au cui sa vândă producţia care le-a rămas de toamna trecută. Pe tarabe au încă fructe de anul trecut, pe care le vor arunca sau le vor transforma în ţuică.

Fructele din Voineşti


Producătorii încă au pe tarabe fructele de anul trecut. FOTO: C.S. 

Fructele din Voineşti

Producătorii încă au pe tarabe fructele de anul trecut. FOTO: C.S. 

„Uite aşa muncim în zadar. Muncim şi nu agonisim nimic. Ia uitaţi, 1 leu kilogramul de mere!? La un leu şi jumătate, merele sunt chiar frumoase. Vom ajunge să aduce bani din pensie ca să îngrijim pomii”, spune un alt producător de pe Valea Dâmboviţei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Frumosul de Voineşti a devenit tricolor. Nimeni nu ştie cum s-a întâmplat aşa ceva

FOTO Frumosul de Voineşti ar putea deveni al 5-lea produs certificat european din România 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite