Dispar merele de Voineşti. Costurile de producţie şi importurile îi duc la sapă de lemn pe pomicultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beci plin cu mere, Voineşti. FOTO. C.S.
Beci plin cu mere, Voineşti. FOTO. C.S.

Costurile de producţie a merelor au crescut de la an la an, iar celebrul soi „Frumosul de Voineşti”  este pe cale de dispariţie. Pomicultorii trag un semnal de alarmă şi spun că, dacă preţurile continuă să crească, nu vor avea altă soluţie decât să lase pomii neîngrijiţi sau să vândă terenurile.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare în contextul războiului din Ucraina, care va angrena scumpiri pe toate planurile, mai cu seamă a motorinei care este folosită la stropiri, dar şi a soluţiilor împotriva dăunătorilor.

Îngrăşămintele şi pesticidele s-au scumpit cu până la 300%, spun ţăranii. 

„Nu ştim ce să mai facem. S-au scumpit extraordinar de mult toate lucrările, pesticidele, îngrăşămintele, dar şi motorina. De vândut nu se mai vinde nimic. De la an la an, tot mai mulţi pomicultori renunţă la îngrijirea pomilor”, spune domnul Dan, pomicultor de pe Valea Dâmboviţei.

Pe de altă parte, pomicultorii preferă soiurile din străinătate, pentru plantaţii intensive, mult mai eficiente decât plantaţiile clasice. 

Aşa se face că reconversia pomicultorilor este „la modă”, pe fondul scăderii comerţului cu fructe autohtone, dar şi al costurilor de producţie. Unii dintre ei au început să producă verdeţuri în solar, aşa cum se practică, spre exemplu, în Băleni

Pomicultorii vând acum, la marginea străzii, pe lângă fructe şi legume, şi legume de sezon, cum ar fi ceapa verde, salata, ardeii sau ridichile.  

    

În cadrul staţiunii experimentale pomicole, înfiinţată în 1950 şi care are 120 de hectare de livezi, s-au realizat celebrele soiuri de meri „Frumosul de Voineşti“ şi „Deliciosul de Voineşti“, soiurile de peri „Republica“ şi „Aniversarea“, precum şi soiul de prune „Tutun dulce“. Celebrul „Frumos de Voineşti“ are peste 50 de ani de existenţă, însă este pe cale de dispariţie.

Producătorii de mere din Voineşti vând kilogramul de mere cu preţuri cuprinse între 70 de bani şi un leu, iar la tabare ajunge să coste şi de 5 ori mai mult.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Frumosul de Voineşti a devenit tricolor. Nimeni nu ştie cum s-a întâmplat aşa ceva

FOTO Frumosul de Voineşti ar putea deveni al 5-lea produs certificat european din România 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite