Îngrijorare printre pomicultori, deşi se anunţă producţii bune de fructe: „Preţul va scădea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
productie mere

Preţul merelor va fi mic, anul acesta, spun pomicultorilor de pe Valea Dâmboviţei, patria celebrului „Frumosul de Voineşti”.  Precipitaţiile au fost numai bune anul acesta, faţă de seceta de anul trecut, iar producţia mare vine la pachet cu un preţ ceva mai scăzut.

 La momentul acesta, în livezi au loc lucrări de întreţinere. Ţăranii au putut intra la tăieri ceva mai devreme anul acesta, datorită vremii blânde. 

Vor fi mai multe mere faţă de anul trecut, pentru că a plouat şi livezile au avut parte şi de zăpadă din abundenţă.  

„Muncile agricole sunt în toi. Semne bune anul are. Au fost mult probleme din cauza vremii anul trecut, dar anul acesta încărcătura este una normală şi preconizăm că anul acesta producţia va fi una mare. Sperăm să nu avem probleme cu grindina ca anul trecut. Se anunţă o producţie şi mare şi calitativă. Tăierile au fost făcute în timp util, iar iarna foarte blândă ne-a permis să începem tăierile devreme”, spune Claudiu Popescu, inginer. 

Preţul va fi fixat în funcţie de cerere, ca în fiecare an, iar producţia mare nu înseamnă neapărat şi un preţ pe măsură.

productie mere
productie mere

„Diferenţirea mugurilor de rod a fost făcută în mod distinct şi anume, în zonele care au avut de suferit din cauza grindiei şi a secetei. Acolo diferenţierea a fost foarte mică, iar producţia va fi foarte slabă. Acolo unde plantaţiile nu au avut de suferit, vom avea o producţie bună. Dacă vom avea producţii mari şi mere de calitate, preţul va scădea”, mai spune Claudiu Popescu.

Estimările pomicultorilor din Voineşti merg de la 40 de tone la hectar, în livezile intensive, până la 60-70 de tone în plantaţiile superintensive. 

Anul trecut, un kilogram de mere se vinde direct din livadă cu preţuri cuprinse între 1 - 1,5 lei. Cei care au cantităţi mari de mere fac şi suc natural. 

Un litru se vinde cu 6 lei, fără adaos de apă sau zahăr. Cele mai căutate soiuri de mere de Voineşti sunt Ionatan, Golden, Florina, Idared, Ionagold.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Preţ „de pus în ramă” pentru merele de Voineşti: „Marfa va costa dublu faţă de anul trecut”

În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite