Hotelul spaţial gândit de un elev român, premiat de NASA. Poate susţine până la 10.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul spaţial gândit de un elev din Dâmboviţa. FOTO: Vlad Panduru / Arhiva personală
Hotelul spaţial gândit de un elev din Dâmboviţa. FOTO: Vlad Panduru / Arhiva personală

Vlad Panduru, elev în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic „Ion Ghica”, din oraşul dâmboviţean Răcari, se numără printre cei mai vizionari elevi din lume.

Vlad, alături de opt colegi din Bucureşti, Constanţa şi Brăila (echipa „4Future”), a câştigat premiului „Honorable Mention” (n.r. menţiune), la NSS Space Settlement Contest, un concurs internaţional organizat de National Space Society în colaborare cu NASA. 

Fără vreun profesor îndrumător, elevii au realizat conceptul unui hotel care pluteşte în spaţiu cu ajutorul câmpului magnetic al Pământului şi care poate găzdui 10.000 de persoane, care ar putea trăi acolo exact ca pe planeta nostră. 

Vlad şi colegii săi au muncit patru luni la realizarea structurilor de bază din care trebuie alcătuit hotelul, calculele pentru plasarea ei în orbită, nevoile de bază ale potenţialilor ei locuitori, crearea unor sisteme de recirculare a resurselor utilizate, reciclarea deşeurilor produse precum şi un model economic şi de guvernare eficient. Practic oamenii vor etudia şi vor munci acolo.

Energia folosită este produsă cu ajutorul panourilor solare iar cele 10.000 de persoane ar avea la dispoziţie un hotel de aprox. 80.000 de mp. Hotelul ar avea un cost de aproximativ  1.000 de miliarde de dolari. 

Hotelul spaţial gândit de un elev din Dâmboviţa. FOTO
Hotelul spaţial gândit de un elev din Dâmboviţa. FOTO


 

„Ideea noastră a fost să recreăm aproape toate codiţiile de pe Pământ, ca oamenii să se simtă ca acasă, să locuiască acolo, asigurând totuşi loc de muncă, casă, grădină pentru cultivarea legumelor, tot ce e pe pământ. 

Hotelul spaţial gândit de un elev din Dâmboviţa. FOTO

Nu am luat chiar orice în calcul, dar avem nava în sine împărţită în mai multe sectoare, pentru a uşura condiţiile de a trăi”, spune Vlad - FOTO dreapta.

Primele locuri la acest concurs au fost ocupate tot de echipe româneşti, urmate de echipe din India. În total au participat peste 3.000 de tineri din toată lumea. 

„Eu am mai fost la concursul ăsta şi anii trecuţi şi ştiam ce aveam de făcut şi nu mai aveam nevoie de un profesor. Ne-am căutat parteneri şi ne-am apucat de lucru. Hotelul nostru pluteşte în spaţiu la fel ca şi Staţia Spaţialaă Internaţională. Plantele s-ar produce la lumină artificială, în solar. Se va consuma şi carne pentru că vom creşte şi animale.  Apa va proveni din ocean şi prelucrată acolo în hotel. Când nu ne va mai putea susţine pământul, cel mai probabil din cauza noastră, vom trăi în nave spaţiale, ori vom găsi o altă planetă pe care să o colonizăm”, crede Vlad.

„NSS Space Settlement Contest” este o competiţie anuală, ţinută la nivel global, care îi încurajează pe elevi să creeze o aşezare spaţială pe care să simuleze condiţii normale de trai.

Hotelul spaţial gândit de un elev din Dâmboviţa. FOTO

Pentru a putea participa la concursul, care a avut loc în SUA, elevii au fost ajutaţi de părinţii lor, care au căutat sponsorizări. Astfel, s-a ajuns la suma de 25.000 de euro, bani de la diverse societăţi.

„Vlad este iubitor de nou, de creativitate, de lucruri frumoase şi inovative. El a făcut structura navei, el a conceput-o. Pentru că nu au avut profesor îndrumător au lucrat cu toţii 4 luni, în fiecare zi. Aveau şedinţe seara, făceau tot felul de simulări, lucrau până la 3 dimineaţa. Se culca 3 ore şi apoi se ducea la şcoală. Nu este o joacă ce au făcut ei. Trebuia să te raportezi la viaţa reală pe o astfel de navă”, ne-a povestit mama lui Vlad, Luxandra Cecilia Panduru. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Aplicaţiile lor pot salva lumea. Ce invenţii au realizat studenţii de la Universitatea Valahia din Târgovişte

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite