GALERIE FOTO: Întrecere de bătut toaca la Cobia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

35 de copii cu vârste între 4 şi 14 ani s-au întrecut aseară într-un concurs de bătut toaca, organizat pentru prima dată în judeţul Dâmboviţa.

Evenimentul s-a consumat în faţa a 400 sute de spectatori, în curtea fostei Mănăstiri Cobia. Juriul, condus de protopopul Protoieriei Găeşti, Adrian Constantin, a avut o sarcină dificilă, fiindcă participanţii au dat dovadă de măiestrie în bătutul toacei. La manifestare a fost prezent şi cunoscutul naist român Gheorghe Zamfir, care a susţinut la final un recital de zile mari.

image

Concurenţi, la doar patru ani


Impresionant a fost momentul când s-a aşezat în faţa toacei şi a început să bată în cadenţă bisericească adolescentul Ionuţ Grecu, din Cobia, un copil care s-a născut orb. Le-a cântat apoi celor de faţă despre mamă, cea mai bună prietenă a sa. „De două săptămâni, de când am anunţat concursul, este o sărbătoare continuă în sat.

image

Copiii au mers la meşteri, şi-au făcut toace, şi-au procurat ciocănele şi au exersat. Am vrut să le oferim alternativa de a se simţi bine la biserică, nu doar în faţa calculatorului, la discotecă sau în alte părţi. Vrem să reînnodăm tradiţiile româneşti. Sfântul Vasile cel Mare a fost primul creştin care a introdus toaca în biserică. Aşa îi chema la rugăciune pe călugări”, spune preotul Ion Popescu, iniţiatorul concursului de bătut toaca.

image

Toţi copiii care au participat sau doar au asistat la inedita competiţie au primit dulciuri. Câştigătorii au fost recompensaţi cu câte o icoană. Ioniţă Valentin, din Burduca, a fost desemnat de juriu ca fiind cel mai bun la bătut toaca. Adolescentul va reprezenta judeţul Dâmboviţa la faza naţională a concursului, care se va desfăşura la sfârşitul săptămânii la Braşov.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite