FOTO Zăpada a distrus cultura de trufandale de la Băleni, iar zeci de solarii au fost culcate la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţăranii au fost ocoliţi de firmele de asigurări care nu au vrut să le asigure solariile
Ţăranii au fost ocoliţi de firmele de asigurări care nu au vrut să le asigure solariile

Zăpada i-a pus la grea încercare pe agricultorii din Băleni, acolo unde există unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară. Zeci de solarii au fost culcate la pământ de greutatea zapezii. Mai mult, cultura de trufandale, care trebuia scoasă pe piaţă în luna martie, este şi ea compromisă în totalitate.

Agricultorii spun că au pagube de câteva sute de mii de lei. Un solar de 150 de metri costă 30.000 de lei, dacă punem la socoteală şi stâlpii de susţine şi folia protectoare. 

“Solarul avea trei metri înălţime. Paguba este totală. Şi stâlpii sunt distruşi şi trebuie înlocuiţi. Folia era bună, acum nu mai am ce face cu ea, doar s-o arunc. Este al doilea an când păţesc aşa ceva. Aveam ridichi, lobodă şi verdeaţă. Iar acum, nemaiavând căldură, ce pot să le mai fac?! Noi ne-am chinuit să tragem zăpada de pe ele, dar nu am izbutit. Din păcate, nimeni nu ne asigură solariile. Nu se bagă nici o societate de asigurări. Era bine dacă puteam să recuperez ceva, dar nu am cum. Ajutor de la stat nu primim. Ba dimpotrivă, plătim impozite. Anul trecut ne-a chinuit şi grindina, acum necazul ăsta… O să aştept să se topească zăpada şi o să încerc să mai produc ceva pentru vară. Pentru primăvară, adio”, ne-a povestit Costache Dumitru, agricultor din Băleni.

SOlarii distruse Baleni

“Avem 10 solarii picate cu culturi de ridichi, ceapă verde şi salată. Pagubele sunt mari, unele dintre solarii au 70-80 metri, altele 100-120 metri. Sunt costuri prea mari pentru reparaţii, mai degrabă le facem de la capăt. Paguba mea, estimativ, este 10 mii euro. Momentan nu ştim dacă vom primi vreun ajutor. Am înţeles că se mai primesc, o să încercăm şi noi la primărie, la Direcţia Agricolă. Eu sper că, dacă ne grăbim şi găsim bani, e posibil să mai salvăm ceva până în primăvară. Nu am putut să le asigur. Au venit vreo două-trei firme, au zis că da, se poate. Dar acum un an a fost o vijelie, au zis că sunăm la Bucureşti şi a rămas totul aşa. E riscul prea mare”, spune alt agricultor.

Ţăranii au fost ocoliţi de firmele de asigurări care nu au vrut să le asigure solariile. Între timp însă, oamenii ar putea primi ajutor de la primărie, care i-ar putea scuti de la plata impozitelor. În total, 20 de hectare de solarii cultivate cu legume s-au dus pe apa sâmbetei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite