FOTO Vremea a ţinut cu bulgarii din Târgovişte. Paştele cailor a bifat încă o ediţie reuşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pastele cailor

Comunitatea bulgarilor din Târgovişte, Cartierul Matei Voievod, a sărbătorit Paştele Cailor, (Konski Velikden), în prima sâmbătă a Postului Mare, sâmbătă care, după calendarul ortodox, este a Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară.

Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate. 

pastele cailor 2020
pastele cailor 2020

După slujba religioasă femeile oferă konceto bărbatului, iar acesta împarte darul în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei. Muncile de primăvară începeau în credinţă şi speranţă de mai bine.

Bulgarii din Târgovişte sau sârbii, aşa cum li se mai zice, şi-au pregătit caii mai ceva ca pentru o delifare pe podium. I-au ţesălat şi i-au înhămat la cele mai frumoase hamuri. 

pastele cailor 2020
pastele cailor 2020

Animalele au defilat prin faţa sutelor de participanţi şi au făcut chiar o plimbare prin oraş. Juriul a ţinut cont de frumuseţea dar şi de comuniunea dintre om şi animalul său. Bătrâni sau copii, cu toţii s-au bucurat de eveniment.

Cei mici au fost atraşi ca un magnet de minunaţii cai, mai ales de Ponei.

“Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor Konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale.

pastele cailor 2020
pastele cailor 2020

Evenimentul se ţine an de an, în comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod. Este un obicei „importat", vechi de sute de ani, adus din sudul Dunării.

Pe bulgăreşte aceastei sărbătoari i se spune - „Konski Velikden", însă traducerea „liberă", în limba română este Paştele Cailor. Comunitatea bulgarilor din Târgovişte numără peste 2.500 de membri şi are o istorie care începe din 1851. În această comunitate sunt în jur de 200 de cai.

Imagine indisponibilă
pastele cailor 2020
pastele cailor 2020
pastele cailor 2020
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite