FOTO VIDEO Învăţători din toată ţara, iniţiaţi în astronomie şi ştiinţe spaţiale. "Astronomia era pentru mine un mister"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cerul nu mai are nicio "nebuloasă" pentru zeci de cadre didactice din mai multe judeţe, care s-au înscris într-o tabără de astronomie şi ştiinţe spaţiale, desfăşurată la Runcu, aproape de munte, într-o zonă ferită de poluarea luminoasă.

Învăţătorii, cei mai mulţi din mediul rural, au dorit să vină în tabără pentru a afla mai multe despre orientarea pe bolta cerului, stele şi constelaţii şi meteoriţi, pentru le transmite şi elevilor din cunoştinţele lor. 

image

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România), în colaborare cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), organizează în perioada 14-17 iulie 2015 un curs de iniţiere în astronomie şi ştiinţe spaţiale. Cursul se adresează cadrelor didactice din învăţământul primar şi se va desfăşura în cadrul complexului turistic Runcu Stone din judeţul Dâmboviţa.

În fiecarea seară, după ce bolta cerească se luminează de stele, învăţătorii ies la observaţii cu telescopul.

"Mă uitam mereu pe cer, dar nu ştiam atâtea lucruri interesante despre galaxii, despre constelaţii şi stele. Am aflat să mă orientez în spaţiu uitându-mă doar la Steaua Polară. O să plec de aici cu un bagaj de cunoştinţe practice care mă vor ajuta să le explic şi elevilor mei mai multe despre astronomie şi astre", ne-a spus Mariana, o învăţătoare de 28 de ani, din Ploieşti.

Lectori din partea ROSA (Virgiliu Pop, Cristina Stancu) şi SARM (Valentin Grigore) vor petrece 4 zile si 3 nopţi alături de cursanţi, desluşindu-le din tainele cerului şi ale explorării spaţiului cosmic.

"După ce în urmă cu o zi s-a încheiat tabăra de vară pentru tineret, aici la Runcu Stone, astăzi a început Şcoala de Vară pentru cadrele didactice. Practic, din toate regiunile de dezvoltare sunt prezenţi învăţători sau institutori, de la şcoli din mediul rural, pentru un curs de iniţiere în astronomia practică, ceea ce lipseşte cu desăvârşire din peisajul românesc. Aceşti învăţători vor fi capabili, la rândul lor, să instruiască copii în ceea ce priveşte educaţia în astronomie. Practic, vorbim de elementele generale ale astronomiei. Este premieră ceea ce se întâmplă la Runcu. Prind destul de repede, oameni intelingeţi şi pasionaţi de acest domeniu", ne-a spus Valentin Grigore, preşedinte SARM.

"M-a fascinat totul. Povestea cu astronomia era pentru mine un mister. Ceea ce am aflat aici este foarte interesant şi aştept multe de la acest curs. Sunt sigură că vooi folosi toate aceste informaţii, voi disemina informaţia acasă şi le voi spune copiilor cum a fost aici", ne-a spus Magda Bigheanu, învăţător în Bucureşti.

astronomie runcu

Cursul are scopul de a le oferi participanţilor cunoştinţele necesare pentru a atrage elevii din învăţământul primar către materiile STEM (stiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) prin intermediul fascinaţiei prezentate de către spaţiul cosmic. Vor fi abordate atât subiecte astronomice cum ar fi orientarea pe bolta cerului, stele şi constelaţii, instrumente astronomice şi observaţii nocturne, cât şi subiecte care ţin de explorarea spaţiului cosmic, cum ar fi misiuni spaţiale, aterizarea pe o cometă, viaţa în spaţiu sau cum să devii astronaut.

"Mi-am dorit să pot să răspund întrebărilor pe care le pun copiii de la o vârstă fragedă şi sunt fascinată de tot ce văd şi aud. Am mai citit despre constelaţii şi galaxii, dar erau o nebuloasă pentru mine", ne-a spus Florenţa Gigi, din Călăraşi.
Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite