FOTO România lucrului prost făcut. Cum a construit primarul-pistolar un teren de fotbal cu nocturnă absolut inutil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distanţa dintre şcoala din centrul comunei şi baza sportivă din Bumbuia este de aproape 5 kilometri, ceea ce face imposibilă deplasarea elevilor către ea.
Distanţa dintre şcoala din centrul comunei şi baza sportivă din Bumbuia este de aproape 5 kilometri, ceea ce face imposibilă deplasarea elevilor către ea.

În satul Bumbuia, judeţul Dâmboviţa, a fost construită în 2009 o bază sportivă modernă, cu teren de fotbal, tribune şi nocturnă, cu un buget de 800.000 de lei. Marea problemă este că n-are cine s-o folosească, pentru că aproape toţi tinerii din localitate au plecat la muncă în străinătate.

Oficialii primăriei din comuna dâmboviţeană Gura Foii au accesat în 2008 fonduri guvernamentale în baza Ordonanţei de Guvern 7, un program de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. Cu un buget de 800.000 de lei, au construit în Bumbuia, un sat al comunei, o bază sportivă modernă, cu teren de fotbal, tribune, clădire pentru vestiare şi nocturnă. Până în 2009, când proiectul a fost gata, echipa de fotbal a comunei s-a desfiinţat. De atunci şi până astăzi, n-a mai avut cine să folosească baza.  

În Bumbuia nu mai există şcoală de mulţi ani. Copiii merg în satul principal, Gura Foii, unde învaţă în total 170 de elevi. Problema este că elevii nu pot face orele de educaţie fizică în baza sportivă modernă din satul vecin nici măcar sporadic, pentru că distanţa până acolo este de peste 5 kilometri.

baza sportiva gura foii

Nocturnă fără curent electric

O bună parte din banii cheltuiţi, peste 100.000 de lei, s-au dus pe instalaţia de nocturnă. Baza sportivă n-a fost luminată însă niciodată, pentru că nu este racordată la reţeaua de electricitate. „Nu există nici curent electric pentru a-l putea uda şi îngriji. Costurile de întreţinere pentru noi sunt mari“, spune Radu Georgescu, actualul primar al comunei Gura Foii.
Baza sportivă n-a fost nici măcar inaugurată, spune Alexandru Bălaşa, îngrijitor. „Mai veneau din când în când copiii şi îmi cereau mie cheia să jaoce fotbal, în rest nu mai venea nimeni. Acum terenul este inaccesibil, a crescut iarba mare pe teren şi nu se mai poate intra aici. De atunci e abandonată“, adaugă acesta.

Iarbă de un metru şi copăcei la centru

Chiar dacă nu a fost folosită de ani de zile, baza arată bine. În interior vestiarele sunt dotate cu duşuri funcţionale, iar gresia şi faianţa sunt la locul lor.

„Condiţiile sunt bune şi acum, dar este prea departe de copii baza. Am întrebat la momentul respectiv de ce nu se face în Gura Foii bază sportivă, dar mi s-a transmis că nu există spaţiu suficient pentru construcţia ei. Eu cred că s-ar fi putut realiza în spatele şcolii gimnaziale fără niciun fel de problemă“, crede primarul Georgescu, aflat la primul mandat.

baza sportiva gura foii

Pentru că pământul din care a fost construit gazonul n-a fost de calitate, bălăriile au invadat terenul de fotbal. Au început să crească chiar copăcei, pe alocuri. „Din păcate, terenul este nefuncţional pentru că iarba creşte în ghemotoace, pământul este nefertil, fiind luat dintr-un sat din Gura Foii. Părerea mea este că terenul trebuie decopertat şi pus un alt gazon, dar nu avem fonduri pentru aşa ceva. Noi îl cosim, dar mai mult nu putem face. Avem de gând să reînfiinţăm echipa de fotbal a comunei şi am vorbit şi la consiliul judeţean să organizăm aici anumite competiţii“, îşi exprimă actualul edil proiectele.

Sat fără tineri

În satul Bumbuia doar câţiva tineri au mai rămas pe acasă. Cei mai mulţi au plecat la muncă în Spania sau Italia. Bătrânii rămaşi nu sunt interesaţi să facă mişcare. „Este o bază foarte frumoasă, dar n-o putem folosi. Înainte nu răsărise iarba, iar acum este prea mare. Foarte mulţi tineri au plecat în străinătate, la muncă“, adaugă Alexandru Bârdeş.

Viitorul nu arată bine după ce şi şcoala locală a fost desfiinţată, din cauza numărului mic de elevi. Tanti Gheorghiţa priveşte cu durere către direcţia în care se îndreaptă satul – tinerii pleacă şi rămân doar cei bătrâni ca să ducă greul. „Tinerii toţi, mămico, sunt plecaţi. Toţi copiii care n-au avut cu ce să trăiască sunt plecaţi. Mai sunt, dar mai mici, aşa. După un trai mai bun au plecat“, crede Anica Gheorghiţa, o bătrână de 82 de ani.

baza sportiva gura foii

Primarul pistolar şi autoritar

Fostul primar al comunei Gura Foii, Marian Iosif (fost PDL), în mandatul căruia s-a construit baza sportivă, făcea legea, la propriu, prin localitate. În mai 2014, primarul Iosif ar fi blocat o maşină a PSD cu arma în mână. De asemenea, acelaşi primar s-a remarcat între colegi prin faptul că făcea şedinţe de consiliu local cu pistolul pe masă, iar arma i-a fost confiscată abia în vara lui 2015, când şi-a ameninţat cu moartea propriul unchi care a depus două plângeri penale împotriva lui.

baza sportiva gura foii

Marian Iosif a mai fost acuzat că a cerut 25.000 de euro mită pentru a elibera o autorizaţie de construcţie. O familie care a obţinut finanţare europeană pentru realizarea unei fabrici de subansamble pentru frigidere spune că edilul a cerut 25.000 de euro, însemnând 10-15% din valoarea totală a investiţiei, ca să elibereze autorizaţia de construcţie.

Peste toate însă, fostul edil de la Gura Foii  a devenit celebru în anul 2008 când doi ziarişti care s-au dat drept colaboratorii unui parlamentar, l-au filmat în timp ce le cerea 50.000 de euro pentru a-I sprijini cu voturi.

Petreşti: Sală construită pentru elevi, închiriată pentru partide de fotbal

În comuna Petreşti, situată relativ aproape de Gura Foii, s-a construit o sală de sport enormă. Clădirea  tronează la ieşirea de pe autostrada Bucureşti-Piteşti spre sat, în mijlocul unui câmp. Sala de sport, cu 150 de locuri şi teren de handbal, a fost inaugurată înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, pe tarlaua 29 şi a costat peste 3 milioane de lei.

Sala de sport nu-şi găseşte utilitatea tocmai pentru că elevii, pentru care a fost construită, nu o pot folosi în timpul orelor. Acolo se mai organizează sporadic evenimente sportive, iar tinerii o închiriază la Primăria pentru partidele de fotbal.

baza sportiva gura foii

“Sala din satul Greci amplasată lângă autostradă este foarte bine dotată şi este folosită doar sezonier pentru activităţi extraşcolare. Avem o bază materială sportivă la nivelul comunei bine dotată, cu mini săli de sport în fiecare şcoală şi bine încălzite. Cred că pentru celelalte activităţi sala este binevenită, dar distanţa este prea mare faţă de şcoală. Este vorba de securitatea copiilor şi programul şcolar nu ne permite să mergem până acolo şi să ne întoarcem”, ne-a spus Virgil Guţă, directorul Şcolii Gimnaziale Petreşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite