FOTO Imaginea ireală în care este surprins Lacul Bolboci, supranumit „Marea din Bucegi“

0
0
Lacul Bolboci. Foto: Gabriel Prundaru
Lacul Bolboci. Foto: Gabriel Prundaru

O imagine cu Lacul Bolboci, din Munţii Bucegi, a stârnit admiraţia internauţilor, pe Facebook. Cadrul a fot suprins de un „munţoman înrăit“, Gabriel Prundaru, şi suprinde lacul, munţii acoperiţi de ceaţă, dar şi o mare de nori.

„Singura dată când Bolbociul se varsă-n mare”, a comentat Cristian. 

Imaginea a fost postată pe pagina de Facebook intitulată „Bucegii în Imagini”.

„Aur curat, uluitor de frumos”, a scris Rodica Fodor. „Uluitoare imagine, un ocean de nori”, a spus un alt internaut.

Lacul Bolboci, cel mai mare lac din Munţii Bucegi, are o istorie impresionantă, dar puţini ştiu că fundul lacului era, în trecut, zona de întâlnire a ciobanilor.   

Amenajarea Bolboci - Scropoasa este amplasată pe răul Ialomiţa, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1.438 metri, ceea ce îi conferă titlul de barajul situat la cea mai înaltă cota din ţară. În urmă cu zeci de ani, când nu exista barajul, ciobanii din zonă se strângeau într-un loc (acoperit acum de apă), unde îşi vindeau produsele.   

Istoria Barajului Bolboci 

Barajul Bolboci, cu înălţimea de 55 de metri, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiul Târgovişte. 

Imagine indisponibilă

Barajul, la a cărui construcţie s-a muncit 29 de ani, a fost dat în folosinţă la 11 octombrie 1988. El a fost proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA. Piatra pentru construirea barajului provine din carieră de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga din Masivul Bucegi.
 

Imagine indisponibilă
Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri