FOTO Dezastru la Vârfuri. Localnicii sunt izolaţi, iar primarul "bun la toate" se plimbă cu cheile de la utilaje în buzunar şi se vaită că nu are motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei, spun localincii, nu a mai trecut prin zonă de la alegerile locale din 2012 şi îi înjură în puţinele ocazii când se văd la faţă, întâmplător, prin comună
Primarul comunei, spun localincii, nu a mai trecut prin zonă de la alegerile locale din 2012 şi îi înjură în puţinele ocazii când se văd la faţă, întâmplător, prin comună

Dorm cu gândul că nu vor mai putea ieşi din curţi sau, mai rău, că vor muri şi nici măcar preotul nu va putea ajunge la ei să le spună o rugăciune. Este drama prin care trec 50 familii care locuiesc în Giubilani şi Cârlăneşti două cătune din comuna dâmboviţeană Vârfuri. De câteva zile, oamenii sunt izolaţi pe dealuri, în propriile gospodării.

Viiturile din ultima periodă au măturat totul în cale şi au distrus uliţele, lăsând în urma lor cratere pe care doar cei mai tineri le pot trece cu piciorul.

Drumurile de acces au fost crestate de puhoaie, în lipsa unor şanţuri colectoare, iar fântânile nu mai pot fi folosite. Stâlpii de electricitate au început şi ei să se prăbuşească, iar maşinile sunt ţinute acum în curte.

“Nu se mai poate urca sau ieşi din sat. Am rămas izolaţi. Doar pe jos se mai pot deplasa oamenii. Vai şi amar de viaţa noastră! Nimeni nu ne întreabă de sănătate. Nici cu căruţa nu poţi intra. Doar elicopterul mai poate ajunge la noi”, se vaită tanti Ileana.

Primarul, şi pe tractor, şi pe buldoexcavator

Primarul comunei, spun localincii, nu a mai trecut prin zonă de la alegerile locale din 2012 şi îi înjură în puţinele ocazii când se văd la faţă, întâmplător, prin comună. Mai mult, edilul se pare că e “omul bun la toate”, de vreme ce conduce şi microbuzul şcolar, şi tractorul, şi buldoexcavatorul, utilaje la care doar el deţine chei.

iuga patru varfuri

„Primarul nu vine pe aici. A plouat de o săptămână, dar nu a trecut să ne vadă. El vine doar cu găleţi, la patru ani. Sunt cardiac. Dacă mi se face rău, cine mă salvează? Ambulanţa şi pompierii nu pot urca aici”, spune revoltat Vasile Bănărescu. 

“Vorbesc urât, dar nu o fac din răutate”

Edilul Petru Iuga dă vina pe lipsa motorinei. „Pe ploile astea nu pot interveni de câte ori vor ei. Acum nu am nici motorină. Până nu se scurge apa, nu putem interveni. Mă acuză că ţin cheile la mine, dar nu pot da utilajul pe mâna oricui. Trebuie să angajez un om cu experienţă, dar avem posturile blocate. Nici nu aş avea cu ce să îl plătesc. O să vedem cum facem rost de bani. Am nevoie de vreo 500 de litri de motorină şi de 30 de maşini de piatră. Dacă vorbesc mai urât uneori, nu o fac din răutate”, declară edilul. 

Ce spune viceprimarul

O bătrână de 93 de ani se teme că nu are cine să îi spună o rugăciune, dacă Dumnezeu va decide să o cheme la El în aceste zile.

Viceprimarul spune că situaţia s-ar putea rezolva într-o săptămână, dacă edilul-şef ar pune utilajele la treabă. „Utilajele pe care le avem nu sunt folosite. Am fost la Consiliul Judeţean şi la Prefectură şi sper să găsim ajutor acolo. Până atunci, însă, dacă ne gospodărim cu tot ce avem la primărie, dar şi cu ajutorul oamenilor, într-o săptămână putem avea condiţii bune de mers”, crede Ion Chirănoiu, viceprimarul localităţii.

Alunecari Varfuri

Aprovizionare cu sacul în spinare

Oamenii din Giubilani şi Cârlăneşti spun că trăiesc mai rău că în Evul Mediu din cauza infrastructurii. Aprovizionarea se face cu sacul în spinare, iar mulţi dintre cei mici nu mai pot coborî în centrul comunei, la şcoală sau la grădiniţă. De altfel, părinţii se tem că micuţii îşi pot rupe picioarele în craterele formate.  “Singurul lucru bun e că avem curent. Apă avem când şi când. Primarul a făcut iluminat public, dar îi dă drumul doar la Paşte şi la Crăciun, fiindcă e prea scump curentul”, oftează Vasile Bănărescu. Comuna Vârfuri este situată în regiunea deluroasă a Munteniei, la 30 de kilometric distanţă de Târgovişte, şi are aproape 1.200 de locuitori.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite