FOTO Coşmarul de zi cu zi al elevilor din satul „După Deal”: merg prin noroaie către şcoală. Primarul nu are soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incompetenţa autorităţilor nu cunoaşte limite la Pietrari, acolo unde segmentul “elevi” pare să fie unul cu totul străin de bunul simţ. După au fost nevoiţi să intre înveţe tot în şcoala veche, deşi aveau una nou construită, elevii din Pietrari sunt condamnaţi să meargă în fieacare zi prin noroaie, către şcoală.

Lipsa banilor, dar mai ales incompetenţa autorităţilor, lasă sate întregi fără drumuri, apă sau lumină. Este şi cazul satului După Deal din comuna Pietrari, judeţul Dâmboviţa. 80 de familii stau rupte de restul comunei, iar 30 de elevi au de mers prin noroaie în fiecare zi peste 4 kilometri ca să poată ajunge la şcoală. De fiecare dată pleacă la ei cu schimburi, pentru a nu se murdări.

Satul După Deal aparţine de comuna Pietrari, însă copiii se duc la şcoală în comuna Bărbuleţu. Zilele acestea au fost de coşmar. Oamenii abia urcă vara, când este uscat. Acum însă, cei mici nu au mai fost la şcoală din cauza ploilor.

image

Copiii ar vrea şi ei condiţii, dar nu vor vedea prea curând. “Vreau să mă duc la grădi şi nu pot pe noroiul ăsta”, este strigătul de disperare al unei micuţe de doar 4 anişori.

Singurul mijloc de transport este căruţa trasă de cai. În lipsă de asta, mersul pe jos e cel mai sănătos. Părinţii fac şi ei cu schimbul: unii îi duc dimineaţa, cu noaptea în cap la şcoală, alţii îi aduc de la şcoală, pentru că drumul trece prin pădure şi pot oricând apărea animalele sălbatice.

“Dimineaţa pleacă soţia cu unul de vale şi seara mă duc eu să îl iau pe celălalt. Altă soluţie nu e. Încă şi căruţa se inundă cu totul”, spun oamenii.

După un drum de coşmar către şcoală, părinţi şi copii, cu toţii se opresc la o localnică unde îşi leapădă încălţările şi pantalonii plini de noroi şi „se gătesc de şcoală”. 

image

“Credeţi-mă că la momentul acesta  chiar nu am niciun fel de soluţie”, spune Cornel Coman, primarul comunei Pietrari, comună care a avut anul acesta, unul dintre cele mai mari bugete din Dâmboviţa, 9 miliarde. Chiar şi aşa, Coman nu a fost în stare să cumpere centrală termică şi să racordeze noua unitate şcolară din Pietrari pentru a o da în folosinţă. Elevii sunt, astfel, nevoiţi să înveţe tot în veche şcoală.

Până ce autorităţile se vor gândi şi la soarta oamenilor, aceştia speră să aibă parte de vreme blândă, că de primari gospodari, nici gând.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite