Fenomen. “Micul Mozart” de Târgovişte creşte în ţara lui Verdi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Chiţac impresionează lumea muzicală din Parma, la doar nouă ani.  Micul violonist târgoviştean a reuşit, în doar un an, să câştige un premiu naţional în Italia, să intre în anul III la Conservator şi să ia lecţii de la unul dintre cei mai importanţi violonişti din această ţară.

URMĂRIŢI-L AICI PE  “Micul Mozart” de Târgovişte

Un copil de numai nouă ani, născut la Târgovişte, impresionează personalităţi din lumea muzicală italiană prin talentul său. Mihai Chiţac, al cărui portret îl publicam în urmă cu un an, în Adevărul de Seară, a plecat, tot anul trecut, cu familia, la Parma, după ce a terminat clasa întâi la Colegiul Naţional de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi. Înarmat deja cu un premiu important la vioară, premiul întâi la secţiunea sa de vârstă la Concursul Internaţional “Mozart” - Târgovişte, micul muzician a reuşit să obţină punctajul maxim şi la Concursul Naţional “E lucevan le stelle” - Parma Lirica, în primăvara acestui an.

Talentul său şi hotărârea de a se impune la un instrument nu tocmai uşor au făcut ca unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni din Italia, profesorul Luca Fanfoni, să-l îndrăgească pe loc şi să se ofere să-l pregătească fără a fi retribuit. Mama lui Mihai, Daniela Chiţac, a declarat că maestrul îl priveşte deja ca pe copilul său. “Maestrul Luca Fanfoni a rămas impresionat că el, aşa de mic, putea cânta atâtea lucruri grele din punct de vedere tehnic şi l-a luat ca pe copilul lui. A dorit imediat să vină acasă la noi. A realizat fără să-i spunem, că ne este greu schimbând ţara şi că Mihai nu ştia limba în prima lună.

Soţul meu i-a tradus şi, după două luni, Mihai stăpânea deja limba şi se simţea legătura dintre elev şi profesor. De fiecare dată când se revăd, îl pupă şi îl strânge în braţe”, a precizat mama lui Mihai.

La nouă ani a intrat în anul III la Conservator


După un an de eforturi susţinut, de luptă cu o limbă necunoscută, Mihai Chiţac a reuşit, luna aceasta, să treacă de examene şi să intre direct în anul III la Conservatorul din Parma. Se gândeşte că va avea prieteni noi, va putea să exerseze mai mult şi se bucură de şansa de a fi pregătit de violonistul de renume Luca Fanfoni. “Este o bucurie foarte mare pentru mine. Simt că voi avea şi mai mult de lucru şi aştept să-mi cunosc colegii. Faptul că îl cunosc pe Maestro e ceva incredibil, dar şi ceva normal, pentru că îl simt ca pe al doilea tată al meu. Este incredibil când pot să văd, pe internet, cum cântă profesorul meu, care îi e dedicat lui Paganini, şi normal când ne servim cu bomboane, în clasă, să ne îndulcim reciproc”, a mărturisit Mihai. 
Vioara l-a ajutat să pătrundă într-o lume la care nici nu visa. Astfel, a participat la o serată organizată de Asociaţia “Amicii di Verdi”, la Bussetto, chiar în casa socrului lui Verdi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite