Europarlamentare 2019 Dâmboviţa. Dosar penal pentru furtul unor ştampile de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stampila vot sectie votare digi

În judeţul Dâmboviţa s-au întocmit două dosare penale pentru furt, la scrutinul pentru Europarlamentare 2019,  după ce alegătorii au plecat din secţiile de votare cu ştampilele cu menţiunea „VOTAT”. Ştampilele au fost recuperate, potrivit Poliţiei.

„În continuare, poliţiştii, jandarmii şi colegii de la celelalte structuri ale MAI vor menţine ordinea publică la nivel naţional, cu precădere în zona secţiilor de votare, pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenţie deosebită va fi acordată sesizărilor privind faptele contravenţionale sau penale care au legătură cu procesul de vot. O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, se arată într-un comunicat al MAI.

De asemenea, în Municipiul Târgovişte, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetăţean nu ar fi fost lăsat de preşedintele secţiei de votare să-şi exercite dreptul la vot. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale.  

În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări  referitoare la posibile situaţii de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale.

În urma verificărilor punctuale, la faţa locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidenţiază posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare de către operatorii acestora.

Pe acest fond, MAI a transmis către STS o corespondenţă în care sesizează această situaţie de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori  asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

MAI a solicitat STS să revină şi să atenţioneze operatorii din secţii asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situaţii pot genera percepţii false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenţei generate de aplicaţie şi prezentată public pentru cele două scrutine electorale. 

De la începerea votării, efectivele MAI au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.

CITEŞTE ŞI:

Prezenţa la vot ÎN TIMP REAL în judeţul Dâmboviţa pentru alegerile europarlamentare 2019 şi referendumul lui Iohannis

Europarlamentare 2019 Dâmboviţa.  O persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare

Europarlamentare Dâmboviţa 2019. Incidente la o secţie de vot din Târgovişte. Mai mulţi tineri şi-au fotografiat cărţile de identitate

Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Târgovişte, program special de lucru în ziua Alegerilor Europarlamentare

Europarlamentare 2019. Peste 600 de poliţişti, jandarmi şi pompieri sunt prezenţi în secţiile de votare din Dâmboviţa

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite