„Drumul Brâncovenilor”, traseul care promovează moştenirea domnitorului martir. Ce bijuterii pot fi vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul Palatului Brâncovenesc. FOTO: Rareş Ţurloiu / Facebook
Ansamblul Palatului Brâncovenesc. FOTO: Rareş Ţurloiu / Facebook

Autorităţile din Dâmboviţa au gândit un traseu turistic ce revigorează unele obiective construite de domnitorul Consntantin Brâncoveanu. Muzeografii cred că iniţiativa este benefică şi pentru promovarea istoriei ţării.

În primă fază a fost realizat un clip de promovare dedicat marelui domnitor Constantin Brâncoveanu, care ne prezintă bogata moştenire lăsată de acesta judeţului Dâmboviţa, dar şi întregii ţări. 

Ulterior, turiştii vor avea la dispoziţie şi un traseu bine stabilit cu locurile în care şi-a pus amprenta domnitorul muntean şi pe care le pot vizita. 

„Fie că paşii ne duc în Curtea Domnească zidită în 1698 la Potlogi, sau că poposim la Târgovişte în vechea cetate refăcută şi înfrumuseţată de marele domn, fie că străbatem pădurea şi ne odihnim sufletul la mănăstirea Cobia de la a cărei zidire se împlinesc anul acesta 450 de ani, fie că urcăm Dealul voievozilor şi batem la poarta Mănăstirii Dealu, loc sacru pentru toţi românii, respirăm aerul Dâmboviţei şi călcăm pe urmele marilor înaintaşi”, a precizat şeful CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

   

Modul în care domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) a ştiut să clădească edificii care să dăinuie  sute de ani rămâne o pildă până în zilele noastre.

   

Bogăţiile lăsate de Brâncoveanu

Dintre toate obeictivele, poate cel mai important Ansamblul Palatului Brâncovenesc din comuna dâmboviţeană Potlogi.

La doar 40 de km de Târgovişte, într-o zonă liniştită, se află unul dintre cele mai importante monumente istorice din judeţul Dâmboviţa. Este vorba de Palatul Brâncovenesc de la Potlogi.

brancoveanu


Ansamblul Palatului Brâncovenesc. FOTO: Rareş Ţurloiu / Facebook

brancoveanu

    

Ansamblul monumental este situat chiar în centrul comunei, fiind mărginit pe trei laturi de ziduri înalte, iar pe o latură de cursul pârâului Tudorel, afluent al râului Sabar. Vizitatorii pot admira unul dintre cele mai unitare monumente brâncoveneşti.

Clădirea uitată vreme îndelungată şi intrată într-o fază avansată de degradare a fost reconsiderată recent, fiind valorificată o parte din vestigiile decoraţiei interioare şi exterioare.

    

Biserica Naşterea Maicii Domnului din Doiceşti, bijuteria domnitorului Constantin Brâncoveanu

Construită în anul 1706 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, Biserica Naşterea Maicii Domnului din Doiceşti şi ruinele Curţii domneşti se mai păstrează şi astăzi. Ce-i drept, au fost uitate de autorităţi, dar ele încă mai păstrează frumustea de altădată. Biserica din Doiceşti a aparţinut unei foste mănăstiri ortodoxe.

Vechea mănăstire, din care se mai păstrează astăzi doar biserica şi ruinele clădirilor domneşti, era situată în apropiere de satul Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. 

brancoveanu

FOTO: C.S

Astăzi, pe teritoriul comunei Doiceşti sunt amplasate monumente şi ansambluri de arhitectură ce constituie un potenţial turistic deosebit, care ar fi putut fi conexate de Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, recent restaurat. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Constantinos, pictorul lui Brâncoveanu, şi opera de artă creată de el în interioul Bisericii Domneşti de la Târgovişte

Epoca glorioasă a lui Constantin Brâncoveanu, readusă la viaţă, la Palatul de la Potlogi FOTO

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite