Deniile îi aduc pe credincioşi la Biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Miercurea cea Mare Iuda îl vinde pe Hristos, iar Joi se citesc cele 12 Evanghelii. De departe însă, cea mai tristă denie este cea de Vineri, pentru că ea comemorează moartea Mântuitorului Hristos. Tot atunci se cântă Prohodul iar creştinii înconjoară biserica de trei ori cu Sfântul Epitaf.

Denumirea de „Săptămâna Mare” vine de la evenimentele speciale care s-au petrecut în acest interval. Începând din Duminica Floriilor, în toate bisericile ortodoxe au loc slujbe prin care sunt rememorate ultimele zile din viaţa pământeană a Mântuitorului Hristos, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea şi îngroparea.

Denia de miercuri

Cărţile sfinte spun că Miercurea cea Mare, care este Utrenia zilei de Joi, este o slujbă în care se vorbeşte despre trei momente din viaţa Mântuitorului Hristos, din perioada propovăduirii sale. Primul ar fi spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos. El le spune apostolilor săi că cel care vrea să fie cel dintâi, să fie slujitorul celorlalţi. Al doilea moment important al deniei de miercuri este „Cina cea de Taină”.

„Mântuitorul ia această cină, o cină de rămas bun, am putea spune, pe parcursul căreia instituie Sfânta Euharistie, împărtăşania, luând pâinea, frângând-o şi dând-o ucenicilor săi spunând: «Luaţi mâncaţi, acesta este trupul meu». După aceasta ia paharul, îl binecuvintează şi spune: «Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele meu». Momentul acesta este momentul în care se săvârşeşte pentru prima dată în istoria creştinătăţii, liturghia în forma ei originară”, spune preotul Marian Vâlciu, profesor la Facultatea de Teologie din Târgovişte.

În al treilea rând, în acestă zi se mai face referire la momentul în care Iuda îl vinde pe Hristos pentru cei 30 de arginţi.



Denia de Joi seara


Mai este numită şi denia celor 12 evanghelii, pentru că se citesc 12 părţi. Cei care vor veni la biserică, vor putea asculta din evanghelii vorbindu-se despre Patimilie Mântuitorului Hristos, suferinţele lui, pătimirile lui sau aşezarea pe fruntea lui a cununii de spini. Este o slujbă plină de încărcătură, care are în centrul ei, scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul Bisericii, ca semn al răstignirii sale.

Vinerea cea Mare

Denia de Vineri este denia Prohodului. Este cea mai importantă denie şi cea mai tristă pentru că ea comemorează moartea Mântuitorului Hristos. „Tot vineri, la prânz, se scoate Sfântul Epitaf în centrul Bisericii. "Sfântul Epitaf este o icoană de dimensiuni mai mari pe care se află pictată icoana aşezării în mormânt a lui Hristos. Aşa se face că pe parcursului Prohodului, credincioşii cântă cele trei stări ale slujbei de înmormântare, iar la sfârşit, participă la ritualul împrejmuirii bisericii de trei ori, purtând Sfântul Epitaf”, adaugă preotul Marian Vâlciu.

Toată această perioadă a Postului Mare se termină cu praznicul Paştelui. Creştinii mărturisesc „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte a călcând/ Şi celor din morminte, viaţă dârunindu-le”.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite