Dan Cernea, artist de circ elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Târgovişteanul în vârstă de 39 de ani a luat parte la 350 de spectacole, împreună cu echipa circului elveţian Lollypop, din care face parte.

Dan ne-a mărturisit că pasiunea pentru circ şi-a descoperit-o în urmă cu şase ani, pe vremea când lucra în Elveţia, în construcţii. „În anul 2003, printr-o întâmplare fericită, l-am întâlnit pe Hans Peter, unul dintre iniţiatorii circului pentru copii Lollypop, care datează de aproximativ 20 de ani . După ce am purtat câteva discuţii, mi-a surâs ideea de a cocheta cu lumea circului. Am început să cunosc oamenii şi să le înţeleg felul de a fi, pentru că elveţienii au o mentalitate mai conservatoare”. A fost un nou început pentru târgoviştean. La scurt timp a învăţat câteva acrobaţii, pe urmă au urmat mersul pe cuie, jonglajul, magia, pe care avea să le predea mai departe copiilor pe care îi pregătea.

Instructor de acrobaţii pentru copii

Devenit instructor pentru cei mici, Dan îşi petrecea patru ore pe zi învăţându-i acrobaţii, iar alte două ore şi jumătate pe zi erau programate pentru propriul antrenament. „Era nevoie de multă pregătire, pentru că micuţii aveau spectacole săptămânal, iar noi, instructorii, la fel. Aşadar, munca şi disciplina erau pionii de bază în echipa circului Lollypop, spune Dan. „În cei şase ani petrecuţi la circul elveţian, am pregătit 150 de spectacole ca instructor, cu copiii, dar am şi jucat, alături de ceilalţi instructori, în 150 de spectacole”, a adăugat acesta.

Franţa, Germania, Austria, Spania sunt doar câteva dintre ţările în care Dan s-a bucurat de aplauzele şi de admiraţia publicului. „Nu cred că există mulţumire mai mare decât aplauzele. Ele sunt o răsplată pentru mine, le simt în suflet. Chiar dacă este o meserie riscantă, este una care pe mine mă împlineşte şi mă face să mă redescopăr ca om. Sigur, nu pot să neg, de câte ori am un spectacol şi am de făcut acrobaţii riscante, îmi vin în minte versurile lui Minulescu din „Ultima Oră”: ”La circ, un accident banal/ Un acrobat, un salt mortal...” , povesteşte Dan amuzat.

Lollypop a fost în Dâmboviţa

În urmă cu patru ani, Dan a iniţiat un proiect care să aducă circul elveţian în Dâmboviţa. „În anul 2005, cu sprijinul soţiei mele, Bianca, am reuşit să obţin aprobarea unui proiect şi să aduc circul în Aninoasa. Atunci s-a întâmplat ceva imprevizibil. Noi eram pregătiţi să lucrăm cu 40 de copii, dar ne-am trezit pe cap cu 200 de prichindei dornici să vadă, să descopere şi să înveţe. Cu toate că la început părea o muncă efectiv colosală şi imposibilă, până la urmă am reuşit să lucrăm cu toată lumea”, spune târgovişteanul.

Acum Dan se află în ţară, unde îşi petrece sărbătorile alături de familie, în Târgovişte, iar în martie  se va întoarce în Elveţia, unde îşi va relua activitatea de până acum. „Voi rămâne şase luni acolo şi, la încheierea sezonului, voi reveni acasă pentru încă şase luni, ca să fiu cât mai mult timp alături de soţia şi de copiii mei”, a încheiat acesta.

Întrebări şi răspunsuri

Care este rolul tău preferat la Lollypop?

E greu de spus. Îmi place să fiu instructor, dar atunci când urc pe scenă la spectacole îmi place să fiu clown. Nu e uşor, dar este cel mai plăcut pentru că reuşesc să îmbin circul cu teatrul.

Te vezi activând în lumea circului şi peste ani?
Sincer să fiu, lumea aceasta este o lume care pe mine m-a fascinat mai mult decât orice altceva, de ce nu aş continua? Am cunoscut oameni diferiţi, dar cel mai mult mă bucură munca pe care o depun instruindu-i pe copii. Nu e uşor să am răbdare până ce învaţă câteva acrobaţii, dar reuşita lor este satisfacţia mea.

Ce-i place:
Îmi plac sportul şi plimbarea în aer liber. De cele mai multe ori mă relaxez pictând sau jucând baschet, nu mă dau în lături nici de la gătit, arta culinară mă fascinează. Îmi place să citesc literatură educaţională în mod special şi, ca oricărui circar, îmi place umorul.  
Ce nu-i place:
Nu îmi plac place prostia umană şi urăsc sedentarismul. Mă dezgustă birocraţia din ţara mea, din oraşul meu mai ales, pentru că îmi ocupă foarte mult timp pe care l-aş putea folosi în scopuri mai utile şi mai plăcute. În loc să mă relaxez când am puţin timp liber, stau la cozi interminabile pe la ghişee, ca mai toată lumea, de altfel. 

Profil:
Data naşterii: 12 februarie 1971, Târgovişte
Studii: Absolvent al Colegiului Naţional „Constantin Carabella”, Târgovişte, în prezent studiază pictura, anul al III-lea, la Şcoala Populară de Arte, Târgovişte
Familie: Căsătorit, doi copii, Briana şi Luca

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite