Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene. Ce valoare are proiectul

0
0
curtea domneasca targoviste

Curtea Domnească din Târgovişte va fi reabilitată cu fonduri europene în valoare de 13,3 milioane de lei, printre lucrări fiind avută în vedere şi consolidarea Turnului Chindiei, a informat Consiliul Judeţean Dâmboviţa pe 30 iunie, când a avut loc şi predarea amplasamentului către constructor.

“Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din municipiul Târgovişte a găzduit evenimentul în cadrul căruia a avut loc predarea – primirea amplasamentului în vederea realizării lucrărilor de restaurare şi conservare a obiectivului de investiţii “Impulsionarea dezvoltării judeţului Dâmboviţa şi păstrarea identităţii culturale a fostei capitale a Ţării Româneşti prin conservarea, protejarea, dezvoltarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte”, proiect ce va fi realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa din fonduri europene”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmboviţa.

Conform sursei citate, în luna iulie va avea loc organizarea de şantier şi apoi vor demara lucrările de conservare şi protejare a celor patru obiective istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică “Sf. Vineri” şi Biserica Domnească “Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

“După proceduri birocratice greoaie, am reuşit să semnăm contractul de lucrări şi să facem această achiziţie publică (…). Este un proiect important pentru Târgovişte şi îmi doresc să îl văd finalizat, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Vă urez spor la treabă şi o bună mobilizare! Îmi doresc să facem ceva care să dăinuie după noi, cu atât mai mult cu cât oraşul Târgovişte este un loc încărcat de istorie. Aş vrea să realizăm un proiect de care dumneavoastră, ca reprezentanţi ai constructorului, să fiţi mândri, iar noi să putem valorifica potenţialul turistic al acestui loc”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Aceasta este a doua reabilitare a Curţii Domneşti din Târgovişte. În 2008, cu termen de realizare de trei ani, au demarat lucrări de restaurare la Curtea Domnească, cu fonduri europene. Costurile s-au ridicat la 3,5 milioane de euro, iar specialiştii, dar şi autorităţile şi turiştii au fost intrigaţi că la lucrări s-au folosit termopane la închiderea unei săli, dar şi gresie în aceeaşi locaţie. La scurt timp după reabilitare au apărut probleme cu condensul, apa curgea pe pereţi, iar angajaţii complexului puneau găleţi pentru a o colecta.

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti. Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân. Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş. După mijlocul veacului al XV-lea, fortificaţiile Curţii Domneşti devin cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de 4 metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.

Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.

În perioada 2008-2011 a avut loc celebra reabilitare cu termopane la Curtea Domnească. Proiectul european a avut o valoare de 3,5 milioane de euro. Refacerea monumentului istoric a fost avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii, care a lansat în toamna anului trecut un cod al patrimoniului în care sunt arătate cu degetul lucrările de acolo.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Monument istoric cu termopane, avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii: „Cei mai buni specialişti se pot înşela“

Bani pentru refacerea Curţii Domneşti de la Târgovişte. "Vrem să refacem Curtea Domnească exact ca pe vremea lui Petru Cercel"

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite