Bani pentru refacerea Curţii Domneşti de la Târgovişte. "Vrem să refacem Curtea Domnească exact ca pe vremea lui Petru Cercel"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să acceseze fonduri europene, în exerciţiil financiar 2014-2020, pentru reabilitarea Curţii Domneşti de la Târgovişte. În proiect ar urma să fie cuprinse mai multe clădiri, printre care şi Turnul Chindiei, a declarat, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Suma totală pe care autorităţile ar putea să o obţină, ar fi peste 12 milioane de euro.

''Ideea de la care am pornit ar fi să refacem Curtea Domnească, cel puţin aşa cum a fost ea pe vremea lui Petru Cercel, să consolidăm şi Turnul Chindiei. Deci să facem nişte lucrări ample, inclusiv construcţii noi, că dacă refacem palatul de pe vremea lui Petru Cercel, asta înseamnă să refacem o construcţie. Vrem să refacem Curtea Domenască exact ca pe vremea lui Petru Cercel. Vom repeara şi ce s-a făcut prost la Curtea Domneacă.'', a precizat Ţuţuianu. 

O parte dintre clădirile din interiorul Curţii aparţin Consiliului Judeţean, iar o alta, Primăriei Târgovişte.  ''Dacă ar fi să refacem Curtea Domnească în integralitate, să refacem Parcul Chindia, care e un fel de parc al Curţii Domneşti ne-ar trebui foarte mulţi bani. Valoarea unui proiect, aprobată de Uniunea Europeană e de 5 milioane de euro. Noi propunem un proiect de 5 milioane de euro, Primăria Târgovişte propune şi ea pentru obiectivele proprii un proiect undeva la aceeaşi sumă şi am venit şi cu un proiect suplimentar, care probabil va intra în discuţie la realocări de fonduri, de 2,5 milioane de euro pentru pictura din Biserica Mare Domnească'', a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. 

Reabilitare cu termopane

În perioada 2008-2011 s-a derulat un alt proiect european, în valoare de 3,5 milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti Târgovişte, la care arhtecţii au folosit termopane.

Investiţia totală s-a ridicat la 3,480 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri Phare, Consiliul Local şi cel Judeţean contribuind cu 25% din valoarea lucrărilor. 

Astfel, au intrat în lucru toate monumentele din cadrul Curţii Domneşti, fără ca accesul turiştilor pe perioada lucrărilor să fie oprit.

Au fost reabilitate zidul din incinta Curţii Domneşti, Palatul Domnesc din timpul lui Mircea cel Bătrân şi cel din vremea lui Petru Cercel, se lucrează la Biserica Mare Domnească şi a fost refăcută Casa Aramă. De asemenea, au fost reconstruite două încăperi ale Corpului de Gardă.

Totodată, s-au făcut lucrări de reabilitare la ambele palate, zidurile au fost consolidate şi a fost stopată infiltrarea de apă, pentru a se crea un microclimat care să permită expunerea unor piese mai pretenţioase. La intrare, au fost reconstruite cele două încăperi din Corpul de Gardă.

O reabilitare de amploare a Curţii Domneşti nu a mai avut loc din 1968. Atunci, la inaugurare au fost prezenţi Charles de Gaulle şi Nicolae Ceauşescu. În schimb, lucrări de consolidare au mai fost făcute la unele obiective din interiorul Curţii Domneşti. De exemplu, în 1995 a fost restaurat Turnul Chindiei, iar lucrări de întreţinere au avut loc tot timpul. 

Turnul Chindiei reprezintă un adevărat simbol pentru oraş. Realizat în a doua jumătate a secolului al XV-lea, iniţiativa fiind atribuită lui Vlad Ţepeş, a servit ca important element în apărarea Curţii Domneşti. Acesta era folosit pentru observaţii, dar şi ca închisoare domnească sau poartă de acces. Acesta are 27 m înălţime şi 9 m diametru.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite