COVID. UE creează un pod aerian umanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana

Comisia Europeană a creat un pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari şi al materialelor de urgenţă necesare răspunsului la coronavirus în unele dintre zonele cel mai grav afectate din lume.

Primul zbor organizat de UE, asigurat în cooperare cu Franţa, pleacă de la Lyon şi va transporta aproximativ 60 de lucrători umanitari de la diverse ONG-uri şi 13 tone de ajutoare umanitare. 

În zilele următoare, alte două zboruri umanitare de marfă vor transporta o cantitate totală de 27 de tone de ajutoare umanitare. La întoarcere, zborurile din cadrul podului aerian vor transporta cetăţeni ai UE şi alţi pasageri din Republica Centrafricană, în contextul unei acţiuni de repatriere.

În săptămânile următoare sunt programate mai multe zboruri umanitare ale UE, acordându-se prioritate ţărilor africane în care pandemia poate agrava multe crize umanitare existente.

Cum funcţionează podul aerian umanitar

În cadrul unui efort comun al Comisiei şi al statelor membre, Comisia finanţează zborurile din statele membre către şi dinspre destinaţiile propuse. Atunci când este posibil, acestea sunt combinate cu zborurile de repatriere în curs, facilitând şi rotaţia lucrătorilor umanitari.

De acest pod aerian umanitar poate beneficia personalul umanitar din cadrul administraţiilor naţionale, al ONG-urilor sau al agenţiilor ONU.

Comisia finanţează 100 % din costurile de transport, iar partenerii UE rămân responsabili cu achiziţionarea materialelor umanitare.

Răspunsul UE pe plan mondial la coronavirus urmează o abordare de echipă, „Echipa Europa” (Team Europe). Acesta se bazează pe contribuţii din partea tuturor instituţiilor UE şi combină resurse mobilizate de statele membre ale UE şi de instituţiile financiare, pentru a aborda consecinţele pandemiei de coronavirus în domeniul umanitar şi al sănătăţii, precum şi alte consecinţe ale acesteia.

Ca parte a solidarităţii sale de lungă durată faţă de persoanele aflate în dificultate din Republica Centrafricană, prin ajutoarele sale umanitare UE sprijină, în 2020, alte 15 noi proiecte, finanţarea totală ridicându-se la 15,2 milioane EUR. Această finanţare permite furnizarea de asistenţă vitală persoanelor celor mai vulnerabile. Din 2014, Republica Centrafricană a primit asistenţă umanitară în valoare de peste 770 de milioane EUR din partea UE şi a statelor membre ale acesteia.

Pe lângă ajutoarele umanitare, UE a mobilizat peste 30 de milioane EUR pentru răspunsul la coronavirus prin diferitele sale instrumente, inclusiv prin Fondul fiduciar Bêkou. 

Aceste fonduri vor veni în întâmpinarea nevoilor imediate din Republica Centrafricană din sectoarele sănătăţii, apei şi salubrizării şi vor constitui o plată anticipată de sprijin bugetar pentru bugetul de stat.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite