Clădirea fostei fabrici „Victoria”, demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta mare fabrică de vopseluri “Victoria” a fost demolată, ieri, pentru a face loc unei noi construcţii. Clădirea ajunsese o ruină. Fabrica de vopseluri din Târgovişte “s-a născut” la 11 iunie 1948, când în baza legii numărul 118, în urma naţionalizării, s-a înfiinţat Întreprinderea Industrială Octombrie Roşu.

În primii ani de activitate nomenclatorul de produse al fabricii cuprindea, printre altele, unsori consistente, vaselină industrială, săpun, lumânări, cremă şi ceară de ghete, creolină, colofoniu, bachelit.

La 1 decembrie 1960 a avut loc o reorganizare a întreprinderilor de industrie locală, moment în care la VICTORIA s-a dat startul producţiei de lacuri şi vopsele, având în subordine şi o secţie de sticlărie şi cărămidă, la câţiva kilometri de Târgovişte. 
 

În data de 1 septembrie 1977, în baza deciziei 220-77, unităţile Industriei Locale din Târgovişte au fost preluate de Industria Republicană, în cadrul Centralei Industriale de Medicamente, Coloranţi, Detergenţi, Lacuri şi Vopsele.

image

Fabrica VICTORIA s-a numit, din acel moment, Întreprinderea Chimică VICTORIA Târgovişte şi avea în componenţă trei secţii chimice: Târgovişte, Crînguri - Găeşti şi Doiceşti.
 

După căderea comunismului, prin HG nr. 1220 din 12.11.1990, întreprinderea Chimică VICTORIA Târgoviţte a devenit Societatea Comercială VICTORIA S.A., iar în anul 1994, aceasta s-a privatizat integral prin metoda MEBO, metodă prin care salariaţii cumpărau de la statul român acţiunile societăţii.

În anul 2002, S.C. VICTORIA S.A. şi-a schimbat numele în S.C. VICAS S.A., fiind printre marii producători de lacuri şi vopsele. În data de 29 martie 2006, grupul austriac SWARCO EUROPE GMBH a achiziţionat 67% din acţiunile VICAS S.A., ulterior ajungând la peste 98%. Director general este dl. Valentin Marian Constantin.

SC Swarco Vicas SA se află astăzi, după cum se vede şi din fotografii, în proces de demolare a 10 construcţii din cadrul fostei fabrici. Conform certificatului de urbanism obţinut de la Primăria Târgovişte în data de 22.07.2014, aceasta demolează la greu cam toate clădirile.

Swarco Vicas SA Târgovişte are 45 de salariaţi şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 23.002.318 RON şi un profit net de 834.598 RON.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite