Ce amenzi riscă angajatorii dacă nu dau liber în Vinerea Mare, 1 Mai, prima şi a doua zi de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paste foto shutterstock

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa le atrage atenţia angajatorilor că salariaţii au dreptul la acordarea zilelor libere legale (Vinerea Mare, 1 mai, prima şi a doua zi de Paşte). În caz contrar, angajatorii care nu le respectă drepturile sunt pasibili de amenzi usturătoare.

Potrivit ITM, amenzile pornesc de la 5.000 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei.

„Codul Muncii prevede excepţii, în situaţia unităţilor unde activitatea nu poate fi sistată, pe baza caracterului procesului de producţie sau a specificului activităţii. Salariaţii care lucrează în aceste unităţi, vor primi compensare cu timp liber corespunzător, în urmatoarele 30 de zile. În caz contrar, atunci când, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, lucrătorii vor beneficia de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător, pentru munca prestată în programul normal de muncă”, arată ITM Dâmboviţa.

Potrivit aceluiaşi act normativ, pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, zilele libere prilejuite de Sărbătorile Pascale, sau de alte sărbători religioase se acordă în funcţie de data la care sunt ele celebrate de acel cult. 

Salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru sărbători religioase, atât la datele stabilite pentru cultul religios de care apartin, cât şi în cele prevăzute prin lege pentru cultul creştin majoritar, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

În ceea ce priveşte timpul de repaus, acesta este considerat de Codul Muncii ca unul dintre drepturile principale ale unui salariat. Astfel, anagajaţii au dreptul, între două zile de muncă, la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive, iar în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.

Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Dacă acordarea acestuia în zilele de weekend ar prejudicia interesul public sau desfaşurarea activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. În acest caz, salariaţii vor beneficia de un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

În situaţii de excepţie, zilele de repaus săptămânal pot fi acordate şi cumulat, după o perioadă de activitate continuă, ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariaţilor.

În această situaţie, angajaţii au dreptul la compensaţii duble faţă de cele acordate pentru orele suplimentare. Aceste compensaţii se acordă şi atunci când se impune suspendarea repausului săptămânal, din cauza unor lucrări urgente.

ITM Dâmboviţa atrage atenţia că nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 3.000 lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite