„Calea Luminii“, la Târgovişte. 2.017 lumânări vor fi aprinse din centrul oraşului până la gară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 2017 lumânări vor fi aprinse pe traseul Catedrala Mitropolitană - statuia lui Mihai Viteazul, Piaţa Mihai Viteazul - Bulevardul Carol I - Gara Târgovişte
Cele 2017 lumânări vor fi aprinse pe traseul Catedrala Mitropolitană - statuia lui Mihai Viteazul, Piaţa Mihai Viteazul - Bulevardul Carol I - Gara Târgovişte

O nouă ediţie a evenimentului „Calea Luminii“, devenit deja tradiţie la Târgovişte, în Joia Mare, va începe de la ora 17.00. Credincioşii sunt invitaţi la Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Mitropolitană, după care vor aprinde cele 2.017 lumânări din centrul oraşului până la Gară.

''Calea Luminii este calea speranţei, este calea credinţei, simbolizează, dacă vreţi, triumful vieţii asupra morţii. Este un eveniment care este foarte, foarte cunoscut şi foarte apreciat, un eveniment unic la nivel naţional, un eveniment care în preajma sărbătorilor pascale însufleţeşte întreg municipiul Târgovişte'', a declarat, azi, într-o conferinţă de presă, primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.

"Calea Luminii" este un eveniment unic în ţară, ce a început la Târgovişte în anul 2000.  

joia mare

Acest eveniment are o însemnătate deosebită numai în legătură cu jertfa mântuitorului nostru Isus Hristos şi cu Săptămâna Patimilor. ÎPS Nifon, alături de preoţii şi diaconii slujitori de la Catedrala Mitropolitană, şi bineînţeles, alături de credincioşii care vor participa la Denie, vor ieşi din catedrală şi ÎPS va rosti un cuvânt de binecuvântare pentru toţi participanţii la evenimentul Calea Luminii. Urmează apoi să se aprindă lumânările din jurul Catedralei Mitropolitane, este o noutate anul acesta, vom aprinde şi lumânări în jurul Catedralei Mitropolitane”, a spus Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Târgovişte.

Artistul plastic târgoviştean Mihai Şerbănescu, iniţiatorul acestui eveniment, spune că manifestarea a devenit o tradiţie, în fiecare an se aprinde un număr de lumânări egal cu al anului respectiv plus încă una, ca simbol al speranţei. 

calea luminii

„Calea Luminii” reuşeşte în fiecare an să strângă la Târgovişte mii de oameni. „Mi-a spus că a circulat mult prin lume, dar numai în România se putea întâmpla aşa ceva şi numai în capitalele domneşti. Am fost impresionat şi totodată am întrebat de ce. Răspunsul a fost că nu a văzut în lume un astfel de gest şi nu crede că poate să mai vadă un asemenea gest de lumină - la ora 18:30 erau câţiva oameni care aprindeau lumânările, iar într-o oră erau mii de oameni fără să fie anunţaţi, iar un astfel de gest numai în capitalele domneşti se poate întâmpla”, a declarat prof. Mihai Şerbănescu.

Cele 2017 lumânări vor fi aprinse pe traseul Catedrala Mitropolitană - statuia lui Mihai Viteazul, Piaţa Mihai Viteazul - Bulevardul Carol I - Gara Târgovişte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite