Aer poluat sistematic de Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte. Cauza ar fi fierul topit, de proastă calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
poluare cos targoviste

Poluarea produsă de Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a ajuns pe agenda Prefecturii Dâmboviţa, după ce tot mai mulţi târgovişteni se plâng de poluarea masivă pe care o produce această societate.

În ultimele 2 luni, s-au constatat, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatului Judeţean Dâmboviţa, depăşiri ale valorilor limită reglementate prin legea calităţii aerului. 

Ca urmare a acestor depăşiri, COS Târgovişte a fost sancţionat de instituţia menţionată cu o amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei. Asta după ce anul trecut COS a mai primit o amendă de 150.000 lei, dată de Garda de Mediu pentru nerespectarea măsurilor decise în controale anterioare.

poluare cos targoviste

„Astfel, a fost notificată Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa privind nerespectarea prevederilor legale stabilite prin Autorizaţia Integrată de Mediu, respectiv depăşirea valorilor limită zilnice ale emisiilor de pulbere în suspensie. Operatorul industrial, va avea obligaţia ca în termen de 60 de zile de la data notificării să ia măsurile necesare pentru a respecta cerinţele prevăzute în Autorizaţia Integrală de Mediu. În caz contrar, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa va dispune suspendarea autorizaţiei de mediu”, a precizat Prefectura Dâmboviţa, într-un comunicat de presă.

Staţia de monitorizare din Târgovişte, aflata pe strada General I. E. Florescu, a înregistrat o serie de date alarmante în ultimele zile. Astfel, indexul de calitate al aerului(AQI) în noaptea de luni spre marti(28/29 octombrie) a fost unul foarte slab, de 165 din maximum de 200 admis legal.

Fierul vechi topit, cauza tuturor problemelor

COS a motivat, într-un răspuns oferit deputatului Dumitru Lupescu (USR), că pulberile se datorează “calităţii fierului vechi” care are un timp de tasare mult mai mare. Astfel, fierul vechi care este topit este de calitate inferioară fiind emisă o cantitate mult mai mare de pulberi în suspensie pentru care filtrele nu fac faţă.

COS Târgovişte a transferat activitatea de producţie către un SRL din Bucureşti înfiinţat de 3 luni.

Potrivit Sindicatului Valahia, planul de reorganizare al SC COS Târgovişte SA este propus de ALPHARD FINANCIAL CORP, care a preluat creanţa deţinută de Silnef şi deţine în acest moment 51,3% din creanţele combinatului.

poluare cos targoviste

„Planul de reorganizare propus prevede transferul activelor operaţionale către Laminorul Danube Metalurgicall Entreprise SRL, şi plata creanţelor bugetare din preţul obţinut din vânzare. Laminorul Danube Metalurgicall Entreprise este o firmă deţinută de WEST TRADE SA, înfiinţată pe 24 iulie 2019, care are sediul în Polonia şi care este administrată cu puteri depline de SLAVOMIR WLADYSLAV PAPIERNIK. Laminorul Danube Metalurgicall Entreprise are un punct de lucru în Brăila şi va deschide un punct de lucru la Târgovişte, în vederea realizării transferului”, a precizat Sindicatul, într-o informare remisă presei.

În luna octombrie 2010, Danube Metalurgicall Entreprise SRL a majorat capitalul social şi a modificat obiectul principal de activitate conform COD CAEN 2410 - Producţia de metale feroase sub forme primare şi feroaliaje.

„Majorarea capitalului social al fost făcută prin aport de către SUNNINGWELL INTERNAŢIONAL POLSKA , care devine astfel asociat majoritar, deţinând 90,38% din părţile sociale, restul de 9,62% aparţinând în continuare fondatorului WEST TRADE SA”, mai arată Sindicatul Valahia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite