A început „marea vânzoleală” pentru porcul de Crăciun. „Acum nu merge treaba. N-are lumea bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porc de Crăciun. FOTO: Alin Zamfirescu/ Facebook
Porc de Crăciun. FOTO: Alin Zamfirescu/ Facebook

Ţăranii au început să posteze pe internet anunţuri de vânzare a porcilor de Crăciun. Cei mai mulţi se laudă cu porci de carne crescuţi în gospodărie şi hrăniţi cu cereale naturale. Clienţii au de ales între exemplare de la 60 de kilograme până la 200 de kilograme, vaccinaţi şi deparazitaţi.

Pe de altă parte, animalul poate fi adus chiar la poarta clientului, contra cost. Preţul este de 10-12 lei/kg. 

Localnicii care cresc an de an porci pentru vânzare spun că anul acesta se constată o scădere a puterii de cumpărare faţă de acum doi ani, când pandemia nu era prezentă în viaţa noastră. Preţurile au crescut constant în ultimele luni, cu valori cuprinse între 15-25%. 

„La momentul ăsta nu prea merge treaba. Preţurile sunt mai mari faţă de anii trecuţi, nu are nici lumea bani, pentru că se vinde foarte slab, faţă de alţi ani. Noi nu avem foarte mulţi porci de vânzare, dar, de regulă, oamenii vin la noi şi îi arvunesc. Vin la mine, îl aleg, şi apoi vin si îl iau. Cam la 100 de de kilograme îi dăm pentru că mai grei înseamnă şi mai mulţi bani. Sunt vremurile cum sunt. Noi dăm kilogramul de porc cu 11 lei. În raport de cheltuială, pentru că au fost cerealele scumpe, nu prea mai rămâne nimic. Un preţ corect ar fi fost 14-15 lei”, spune Alin Zamfirescu, agricultor din Băleni.

În supermarketuri, un kilogram de carne de porc costă în jur de 20-25 de lei, faţă de 15-20 de lei, cât era anul trecut. 

Asociaţia producătorilor de carne de porc din România au atras atenţia de luni bune că preţul cărnii va creşte.

„În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială  este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator. În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanţare şi de măsuri concrete de control şi combatere a PPA”, se arată într-un comunicat al APCPR.

În supermarketuri, preţul pentru carnea de porc este cuprins între 13 lei şi 24 de lei.

Conform statisticilor, în România, în anul 2020 s-au sacrificat 3,7 milioane de porci, iar, în 2019, s-au sacrificat 4,2 milioane de porci.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ne aşteaptă un Crăciun trist: criză de porci şi de decoraţiuni

De unde cumpărăm porcul de Crăciun: „Anul ăsta, din supermarket, gospodăria ţărănească e pe drojdie“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite