De unde cumpărăm porcul de Crăciun: „Anul ăsta, din supermarket, gospodăria ţărănească e pe drojdie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai puţini sunt crescătorii mici care comercializează porci crescuţi în gospodărie FOTO: MADR
Din ce în ce mai puţini sunt crescătorii mici care comercializează porci crescuţi în gospodărie FOTO: MADR

Anul acesta vor fi tăiaţi în mod tradiţional şi mai puţini porci de Crăciun, întrucât gospodăriile ţărăneşti au mult mai puţine animale ca anii trecuţi. Pesta, preţul mare la furaje, dar şi oferta supermarketurilor îi descurajează pe crescătorii care se tem că nu-şi vor recupera nici cheltuielile

Crescătorii de porci au traversat cel mai greu an, mulţi deja renunţând să mai crească animale pentru a le vinde în preajma Crăciunului. Preţul la cereale a crescut foarte mult, în timp ce focarele de pestă s-au răspândit în ultimele luni cu o repeziciune de speriat. Mai mult, crescătorii nu reuşesc să-şi înregistreze la DSVSA exploataţiile conform noilor reguli (nu mai pot creşte mai mult de cinci porci dacă nu au înregistrată ferma la DSVSA şi nu respectă condiţiile impuse). Toate au dus la scăderea dramatică a numărului de suine crescute în gospodărie. 

„Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei „în viu“, asta înseamnă 21 lei/kg în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?“, spune Traian Gârtan, un fermier care anul trecut a vândut porci celor care au vrut neapărat să cumpere „de la ţărani“, însă pentru anul acesta nu are cereri.

Pesta este un alt motiv care a decimat efectivele. Şi mai grav este că politica dusă de DSVSA nu a fost în măsură să ţină epidemia de pestă porcină africană în frâu. „La noi în localitate s-a raportat un singur focar, dar lumea a tăiat pe capete peste tot, a vândul, cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată carnea, au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă. Oamenii n-au mai raportat, pentru că nu au, toţi, porcii crotaliaţi şi nu primeau despăgubiri. De scăpat, nu mai scăpăm“, mai spune crescătorul. În judeţul Olt, din 112 localităţi sunt focare active în aproape un sfert şi, cel mai probabil, mult mai multe nedeclarate/nedepistate. De asemenea, cinci exploataţii comerciale au fost afectate în ultimele luni, zeci de mii de porci fiind neutralizaţi.

„Nu se caută nici ăla adult, nici cel mic“

Marian Badea este medic veterinat concesionar într-o localitate din Olt, dar şi crescător de animale. Spune că a micşorat drastic efectivele şi că aceeaşi tendinţă se observă şi la nivelul localităţii. În doar doi ani efectivele de porci din Bobiceşti aproape că s-au înjumătăţit. Dacă în trecut aproape nu era gospodărie fără animale, acum o familie din 10, poate, mai taie de Crăciun porc crescut în coteţul din curte, iar explicaţia nu este una singură. Consumatorii, comozi, dar şi săraci, preferă să cumpere carnea din supermarket, deşi ştiu că nu are aceeaşi calitate.

„Le-am cam redus, efectivele. Să ştiţi că e cam treabă generală acest interes scăzut, nu se caută nici ăla adult, nici cel mic. Dacă altădată întrebau, acum e  mai greu. Supermarket-ul, de acolo vine treaba. Ăi bătrâni, marea majoritate, s-au dus... Ei se ocupau cu de toate, şi cu vacă, şi cu oaie, şi cu capră, şi cu porc, ăi tineri au plecat în afară şi au rămas foarte puţini care se mai ocupă.  La porc sunt cu vreo 400 mai puţini ca anul trecut, la nivel de localitate. Undeva pe la 900 de capete mai sunt, crotaliate“, a precizat medicul veterinar.

„Peste cinci capete vine comunismul, trebuie să-i omorâm“

Deşi mai sunt două luni până la Crăciun, eventualele aranjamente pentru achiziţia porcilor ar cam trebui perfectate, doar că nu prea sunt cumpărători. Puţinii care se mai interesează vor porci de cel mult 120 kilograme, iar dacă la crescători găsesc mai mari preferă în cele din urmă magazinul cu oferte doldora. „Ăla e porc crescut la 6 luni şi se face de 100 şi ceva de kile (n.r. – carnea din supermarket), ăsta e altă calitate, îl creşti un an. Se simte la gust“, spune crescătorul care îşi face reale probleme privind vânzarea porcilor pe care-i mai mare. 

„Dacă mai creşte preţul, nu se mai vinde. La 15 lei ar fi cât de cât bine, dar ştiţi ce se întâmplă? În loc să mai ia unul, vin doi şi ia un porc, sau trei şi ia unul. Marea majoritate caută la 120-150 kilograme şi de ce creşte cantitatea de aia scade preţul. Dar şi aşa nu dau tot pe-un porc, omul rămâne fără bani, chiar dacă are carnea asigurată, dar nu mai are de pâine, vin gazele, curentul...“, mai spune Marian Badea, dovedind înţelegere şi pentru consumatori.

Şi mai rău, crede medicul, este că nu se întrevăd speranţe nici pentru viitor, tendinţa de micşorare a numărului de animale din gospodăriile ţărăneşti fiind constantă. „Gospodăria ţărănească e pe drojdie. Şi nu văd nici îmbunătăţiri în viitoarul apropiat. La români se cer patru condiţii din trei, în momentul în care eşti autorizat trebuie să ai tot, ca la societatea comercială. Peste cinci capete vine comunismul, trebuie să-i omorâm ca să nu fie cinci. Trebuie îndeplinite condiţiile de biosecuritate şi de bunăstare a animalelor, asta înseamnă circuit închis. Şi dacă ei renunţă la reproducţie, de unde mai luăm materialul biologic? Se discută să se renunţe la vieri şi scroafe. Să aduci purcelul de la complex, trebuie să-l aduci cu maşina autorizată, că altfel n-ai cum, s-a terminat cu portbagajul şi căruţa. E intenţia de a anihila tot ce înseamnă creştere la nivel de populaţie. (...) Să nu fiu pesimist, dar... Dacă nu vin cu nişte măsuri, gospodăria ţărănească e cam pe drojdie. Se alege pulberea“, a mai spus Marian Badea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Premieră istorică. Medicii americani au reuşit să realizeze un transplant de la animal la om

Sclavie într-o localitate din Argeş. Cum au fost exploatate, timp de doi ani, trei victime racolate prin constrângere

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite