„Ziua Z“, un mare fâs la Suceava: suspecţi reţinuţi şi plasaţi mai apoi sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Suceava au ridicat 16 suspecţi de proxenetism în urma amplelor percheziţii desfăşurate în toată ţara. Şapte dintre aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au respins toate cele şapte propuneri, aplicând măsura controlului judiciar. Doi dintre suspecţi sunt deja de ani buni după gratii, fiind condamnaţi definitiv pentru tentativă de omor.

Procurorii DIICOT Suceava au scos de la naftalină două dosare penale vechi de aproape 10 ani de zile, în care mai mulţi indivizi sunt cercetaţi pentru trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, în cadrul operaţiunii Ziua Z.

În urma percheziţiilor desfăşurate de procurorii de la combaterea crimei organizate pe raza municipiului Suceava, în Penitenciarele Botoşani şi Gherla, la sediul DIICOT Suceava au fost aduse pentru audieri nu mai puţin de 16 persoane. La sfârşitul audierilor, au fost reţinuţi pentru 24 de ore Decebal Biriş, Ionuţ Biriş, Ion Sabin Florea, Florin Lucian Şuleap, Cristian Gheorghe Agheorghiesei, Dan Vieru şi Gabriela Vieru, în sarcina lor fiind reţinute infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori sau proxenetism.

Cei şapte au fost prezentaţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă propunerea procurorilor DIICOT a fost respinsă, împotriva a cinci dintre inculpaţi fiind instituită măsura controlului judiciar. Alţi doi inculpaţi, Decebal Biriş şi Cristian Gheorghe Agheorghiesei au fost duşi înapoi în închisorile în care îşi ispăşesc pedepsele, împotriva lor nefiind luată vreo măsură, pentru că nu se îşi avea rostul.

Proxeneţi Suceava, Ziua Z

Anchetatorii au stabilit că cei 16 suspecţi de pe raza municipiilor Suceava şi Botoşani s-au ocupat în mod curent de recrutarea, adăpostirea, transpor­ta­rea, transferul sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploa­tării acestora prin determinare sau obli­gare la practicarea prostituţiei.

În această cauză au fost depistate două grupări infracţionale organizate specia­lizate în săvârşirea infracţiunilor de tra­fic de minori, trafic de persoane şi pro­xenetism, unii sau unul dintre membrii primului grup fiind în legătură cu cel de-al doilea grup. Membrii acestor grupări au acţionat împreună sau separat în diferite perioade de timp, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere minore sau majore”, au arătat procurorii DIICOT Suceava.

Decebal Biriş, unul dintre capii lumii interlope din Suceava, face parte din clanul Turu. Acesta se află după gratii încă din anul 2014. El a fost arestat preventiv până la sfârşitul anului trecut, când Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv la opt ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat. El este acuzat că împreună cu fratele său Petru – Traian Balan şi alţi doi indivizi au rupt cu bătaia un taximetrist chiar în spatele Casei de Cultură din municipiul Suceava. Agresorii au lovit victima cu pari, pumni, picioare şi chiar un topor.

Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”, se află după gratii din 2012. Acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare tot pentru tentativă de omor calificat. „Fila” a înjunghiat în gât cu un cuţit un tânăr de 17 ani, în Gara Burdujeni. În trecut, el a mai fost implicat în trafic de droguri, trafic de persoane şi proxenetism.

Miercuri dimineaţă, 16 mai 2018, în cadrul operaţiunii ZIUA Z, procurorii DIICOT au declanşat o amplă acţiune de combatere a fenomenului infracţional organizat, care s-a derulat concomitent pe teritoriul a 28 de judeţe – Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vas­lui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi amunici­piului Bucureşti, fiind făcute 238 de per­cheziţii domiciliare ce au vizat nu mai puţin de 227 de suspecţi.

Alte ştiri pe această temă:

Carmen Dan şi Cătălin Ioniţă, vizită în Dâmboviţa, după ce interlopul Ghenosu a scăpat de operaţiunea „Ziua Z“

“Ziua Z” s-a lăsat cu 80 de persoane reţinute. Alte 20 au fost puse sub control judiciar

Cazul „Ghenosu“ sau cum să dai cu piciorul unei operaţiuni uriaşe desfăşurate pe teritoriul României

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite