VIDEO Cum arată secţia uriaşă pentru bolnavii de COVID-19 din Spitalul Suceava. Medic: „Mi-a murit un pacient acum jumătate de oră!“
0O echipă a TVR a filmat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Suceava, unde ajung pacienţii critici infectaţi cu COVID-19.
Reporterul Adelin Petrişor şi cameramanul Mihai Florea au realizat un reportaj pentru Ştirile TVR în cel mai fierbinte loc al celui mai mare focar de COVID-19 din ţară - secţia ATI a Spitalului Judeţean Suceava.
Îmbrăcaţi în echipamente de protecţie, cei doi au intrat în sectorul unde sunt internaţi pacienţii în stare gravă.
Între cei care au făcut declaraţii a fost şi medicul Dănuţ Barbunc, şeful de la ATI. Salvatorul din linia întâi a spus că că-n ultimele săptămâni a avut parte de multă adrenalină la serviciu şi a recunoscut că ceea ce face acum nu este uşor.
”Este o patologie necunocută până acum, pacienţii sunt atipici, nu respectă nimic din ce am învăţat în facultate şi rezidenţiat. Sunt pacienţi conştienţi, cu saturaţii foarte mici, vorbeşti cu ei şi când te uiţi la monitor observi că au saturaţie pentru care ar trebui să-i intubezi, să-i pui pe aparat. Ei, paradoxal, sunt conştienţi şi spun că se simt bine”, a spus medicul.
În ATI Suceava sunt 43 de paturi, 35 cu ventilatoare. Deocamdată nu sunt ocupate toate. În stare gravă sunt 26 de oameni din care 12 sunt intubaţi.
”10 medici (7 din Suceava şi 3 de la Spitalul militar Cluj şi cel oncologic din Iaşi) şi în jur de 60 de asistente, infirmiere şi brancardieri lucrează aici în ture de câte 8 ore. Misiunea lor e îngreunată de combinezonele de protecţie, însă e singura posibilitate de a încerca să stai departe de un virus extrem de contagios. Spitalul Suceava este un loc în care se moare mult în ultima vreme. Ieri, aici s-au înregistrat 5 decese. Nu a fost însă cea mai rea zi, spun cei de aici, au avut şi mai mulţi morţi. Singura bucurie a medicilor şi asistentelor este că acum numărul celor vindecaţi este mai mare decât al celor care au pierdut lupta: 12 la 5.Doi dintre pacienţi sunt întorşi pe burtă, pentru că, spun medicii, aşa se ventilează mai bine. Procedura de întoarcere e extrem de complicată şi la ea partcipa 8 cadre medicale. Când am ajuns noi în secţia ATI, unul dintre pacienţi tocmai pierduse lupta”, transmite echipa lui Adelin Petrişor.