Un primar din Suceava are proces cu el însuşi şi cere să fie evacuat. În plus, se gândeşte să închirieze primăriei clădirea în litigiu după ce-i va fi încredinţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O situaţie de un absurd fără precedent se înregistrează în oraşul sucevean Broşteni şi-l are în prim-plan pe Nicolae Chiriac, primar în localitate şi om de afaceri.

În sinteză, speţa înregistrată la Tribunalul Suceava stă în felul următor: Nicolae Chiriac, primar în oraşul Broşteni, a dat în judecată primăria locală, reprezentată prin Nicolae Chiriac, şi cere să fie evacuat dintr-o clădire aflată în proprietatea primăriei, clădire care i-a aparţinut în trecut şi pe care i-a vândut-o precedentei administraţii, care a modernizat-o cu 400.000 de lei.

Pe larg, primarul admite că situaţia este nefirească, dar spune că procesul este generat de o situaţie apărută în perioada în care nu ajunsese încă primar. Mai precis, în 2001, an în care Chiriac, om de afaceri şi politician local, a cumpărat de la Ministerul Industriilor mai multe clădiri din oraş, printre care şi cea a fostei centrale termice a urbei.

În 2006, fostul consiliu local decide să cumpere clădirea de la Nicolae Chiriac pentru a o transforma în piaţa agroalimentară. Suma plătită la achiziţie a fost rezonabilă, de 23.800 de lei, dar fosta administraţie a mai investit 400.000 de lei pentru modernizare. Pe lista consilierilor locali care au votat achiziţia s-a aflat şi Nicolae Chiriac, proprietarul clădirii.

Între timp, factura pentru cei 23.800 a dispărut din arhiva primăriei, iar omul de afaceri Nicolae Chiriac nu mai recunoaşte tranzacţia, acuză "încălcarea dreptului la proprietate" şi a cerut în instanţă ca primăria să fie evacuată din sediul care i-ar aparţine. Procesul a fost intentat în 2011, dar a fost respins în prima instanţă. Ulterior, în 2012, încă înainte să ajungă primar, Chiriac a făcut recurs la Tribunalul Suceava. Primul termen al procesului a avut loc în mai 2013, fără ştirea actualilor consilieri locali, care au decis să-l demită între timp pe viceprimarul Mihai Molodevschi, trimis de primar să reprezinte Consiliul Local, parte în proces, fără ştirea colegilor.

Schepsisul întregii "nebunii" pare a fi factura, care s-a făcut pierdută, susţin consilierii locali, după ce Chiriac a luat-o pretinzând că vrea să-i aducă nişte modificări. 

„O copie după această factură există, dar originalul a fost luat de actualul primar pe motiv că are de modificat ceva în ea, iar apoi nu a mai adus-o înapoi la primărie. Cu hotărârea de Consiliu Local şi acea factură am devenit proprietari de drept ai clădirii, iar ulterior, când Nicolae Chiriac a încercat să sisteze lucrările de modernizare pe care le efectuam acolo, cererea sa a fost respinsă de Judecătoria Vatra Dornei”, a arătat ex-primarul Steliean Chirilă, actual consilier local, pentru Monitorul de Suceava.

Nicolae Chiriac neagă existenţa facturii şi susţine că a protestat în scris la Primărie, la Comisia de Abuzuri din Parlament şi la Poliţie pentru încălcarea dreptului la proprietate. 

„E ciudat să mă judec cu mine însumi, dar procesul a început când nu eram primar şi nu aveam de unde şti ce se va întâmpla. Sunt de acord că e o situaţie anormală, dar am moştenit ceea ce este la primărie şi cu bune şi cu rele”, a explicat pentru Monitorul de Suceava edilul din Broşteni.

Vă mai recomandăm:

Primarul de Broşteni şi o avocată din Iaşi, anchetaţi de DNA după ce "s-au jucat" cu 2.300 de hectare de pădure

Fostul primar de la Broşteni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite