Un bărbat din Suceava, ajuns în stare gravă la spital cu botulism, nu poate fi tratat deoarece serul antibotulinic nu există în România
0Un bărbat, în vârstă de 71 de ani, din comuna suceveană Mălini a ajuns în stare grava la Spitalul Judeţean Suceava, cu botulism. Bătrânul a început să se simtă rău în urma cu o săptămână după ce a consumat peşte marinat şi cârnaţi preparaţi în casă. Starea de sănătate a pacientului este una foarte gravă, deoarece serul antibotulinic, care ar putea să-i salveze viaţa, nu se gaseşte deloc în România şi nici în ţările vecine.
Un bărbat în vârstă de 71 de ani, din comuna suceveană Mălini, a ajuns la Spitalul Municipal Fălticeni, de unde a fost transferat în stare gravă la Spitalul Judeţean Suceava, fiind internat la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă cu diagnosticul de botulism.
Conform adjunctului Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, bătrânul a început să se simtă rău în urmă cu o săptămâna după ce a mâncat peşte marinat şi cârnaţi pe care i-a preparat cu mâna sa, înainte de Crăciun şi pe care i-a ţinut într-un borcan cu untură.
Starea de sănătate a bărbatului este una foarte gravă, deoarece serul antibotulinic care l-ar putea tine in viaţă nu există deloc în România, dar nici în ţările vecine.
“Marea problemă la nivel naţional este lipsa serului antibotulinic, singurul medicament care poate salva viaţa bolnavului”, a declarat Cătălina Zorescu.
Tratamentul de care a beneficiat până în prezent bărbatul de 71 de ani nu a ameliorat deloc starea sa de sănătate, viaţa sa depinzând de procurarea serului antibotulic.
Deocamdată, s-a reuşit achiziţionarea unei mici cantităţi de ser antibotulic de la un spital din Chişinău, dar insuficientă pentru tratarea pacientului. Un spital din Paris dipsune de cantităţi mai mari de ser antibotulic, dar procurarea sa este dificilă, fiind nevoie de intervenţia Ministerului Sănătăţii, pentru ca acest ser să ajungă în posesia Spitalului Judeţean Suceava.
Cătălina Zoresc a ţinut să atragă atenţia cetăţenilor să fie foarte atenţi despre cum păstrează alimentele preparate în casă, ea aducând aminte despre ultimul caz de botulism din judeţul Suceava, când în 2014, un bărbat de 62 de ani din Liteni, a decedat după ce a consumat o conserveă de peşte produsă de el.
Botulismul este o afecţiune rară, de o gravitate considerabilă, cauzată de o toxină produsa de bacteria Clostridium botulinum, toxină care se numară printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. Botulismul este transmis de obicei prin alimente. Bacteriile dăunatoare trăiesc şi se înmulţesc în mediile cu foarte puţin oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub formă de conservă în cutii închise. Botulismul reprezintă o urgenţă medicală punând viaţa în pericol.
Alte ştiri pe această temă: