Terenurile de la şoseaua de centură le aduc proprietarilor despăgubiri de 50 de ori mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru construcţia şoselei de centură a Sucevei au fost expropriaţi sute de oameni.    Foto: Sandrinio Neagu
Pentru construcţia şoselei de centură a Sucevei au fost expropriaţi sute de oameni.    Foto: Sandrinio Neagu

Sucevenii ale căror terenuri au fost expropriate pentru a putea fi construită şoseaua de centură vor putea primi despăgubiri mai mari decât cele acordate în conformitate cu Legea 255/2010. Şi asta după ce două persoane au obţinut în instanţă despăgubiri de 50 de ori mai mari faţă de cele acordate de statul român.

Proprietarii de terenuri de la şoseaua de centură a municipiului Suceava au început să câştige procesele intentate statului român.

Primele două dosare ale căror soluţii au rămas definitive şi irevocabile sunt favorabile posesorilor de terenuri, care vor primi despăgubiri de 50 de ori mai mari faţă de ceea ce stabiliseră reprezentanţii statului român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

De exemplu, o femeie care deţinea o suprafaţă de 264 mp de teren, iar potrivit reglementărilor din Legea 255/2010 ar fi urmat să primească suma de 326 de lei, acum va avea de încasat 3.828 de euro. Cu această sumă, statul român va fi executat silit, procedurile fiind în derulare. Practic, dacă la început se oferea un preţ de 1,23 lei/mp, în final proprietarul în cauză va încasa 50,50 lei/mp.

Acelaşi deznodământ a fost şi în cazul unei alte femei, care deţinea o suprafaţă de 1.258 mp de teren. Suma iniţială oferită de statul român a fost de 1.553 de lei, iar în final s-a ajuns la 14.039 de euro.

„S-a ajuns la o echitate între proprietarii ale căror terenuri au fost expropriate înainte de apariţia Legii 255/2010 şi cei care se încadrează în prevederile acestui act normativ, iar instanţele de judecată au apreciat şi cântărit corect aceste aspecte”, a declarat avocatul Daniel Corduneanu, care reprezintă interesele mai multor proprietari de terenuri din zona şoselei de centură a municipiului Suceava.

Totuşi, numărul persoanelor care s-au adresat instanţelor de judecată pentru a primi sume de bani mai mari decât cele stabilite de CNADNR este destul de mic.

Practic, doar câteva zeci de proprietari de terenuri au dat în judecată statul român, în timp ce numărul celor expropriaţi se apropie de 500.

Proprietarii de terenuri trebuie să se grăbească pentru că termenul de depunere a acţiunii în instanţă este limitat.

Mai exact, oamenii au la dispoziţie 3 ani, termen care curge din momentul comunicării hotărârii de expropriere şi a procesului verbal aferent, cele mai multe acte fiind emise în cursul anului 2011.

Şoseaua de centură a municipiului Suceava are 13,4 km şi trebuia finalizată încă din noiembrie 2011.

Lucrările au trenat, astfel încât şi termenele ulterioare au depăşit, astfel încât noua dată avansată de constructor  este luna august a acestui an.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite