Suceava: Farmaciştii şi medicii, sancţionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele angajaţilor Casei de Asigurări de Sănătate s-au încheiat cu amenzi usturătoare

Veniturile lunare ale furnizorilor de servicii medicale depistaţi cu nereguli au fost dimi-nuate cu 32.000 de lei.

Angajaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava au efectuat de la începutul anului 73 de controale la furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice. Astfel, au fost verificaţi 31 de medici de familie, 14 farmacii, 12 medici de specialitate, nouă stomatologi, câte doi furnizori de servicii medicale paraclinice şi de servicii medicale de recuperare-reabilitare şi un furnizor de servicii medicale spitaliceşti, prespitaliceşti şi îngrijiri medicale la domiciliu.


„Controalele au avut ca tematică verificarea corespondenţei între serviciile solicitate pentru decontare de către furnizori şi cele efectuate în mod real, respectarea clauzelor contractuale, precum şi modalitatea în care prescrierea şi eliberarea medicamentelor se încadrează în reglementările legale în vigoare“, a precizat Cristi Bleorţu, preşedintele CJAS.


Specialist pedepsit cu rezilierea contractului


S-au depistat nereguli la 17 medici şi două farmacii, care vizează eliberarea certificatelor de concediu medical fără să se respecte prevederile legale, nerespectarea programului de lucru, completarea incorectă a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate sau raportarea nejustificată de servicii medicale.
Cea mai aspră sancţiune aplicată de echipa de control a CJAS constă în rezilierea contractului unui medic specialist care a privat pacienţii de gratuitatea sau compensarea investigaţiilor medicale şi a medicamentelor recomandate.


„În cazul unui medic specialist s-a constatat că acesta nu a utilizat bilete de trimitere şi nu a recomandat investigaţii paraclinice, nu a utilizat formulare cu regim special de prescripţie medicală şi nu a recomandat  medicamente gratuite pentru pacienţii asiguraţi, măsura dispusă fiind rezilierea contractului încheiat cu CAS“, a punctat Cristi Bleorţu.


Un medic de familie a fost sancţionat cu 5.000 de lei pentru că a eliberat certificate de concediu medical fără să respecte prevederile legale. În cazul a două farmacii care nu au verificat datele obligatorii din reţetele pacienţilor s-a dispus restituirea sumelor încasate necuvenit, peste 4.500 de lei. Alţi opt medici s-au ales cu diminuarea veniturilor lunare cu 10%-20% , în cuantum de aproape 32.000 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite