Statuia lui Petru I Muşat va fi mutată înapoi în centrul Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia voievodului Petru I Muşat, de numele căruia se leagă atestarea documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a Târgului Suceava în urmă cu 625 de ani, va fi mutată înapoi în centrul oraşului până cel târziu în august.  Statuia a fost mutată în februarie 2011 lângă cimitirul Pacea, din cauza lucrărilor pentru amenajarea celor două parcări subterane în centrul Sucevei.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat că statuia lui Petru I Muşat va fi mutat înapoi în centrul oraşului până cel târziu în luna august, atunci când vor fi sărbătoriţi 625 de ani de la atestarea documentară a Sucevei. Şeful administraţiei locale susţine că a desemnat o comisie care să găsească un loc potrivit în zona centrală pentru reamplasarea statuii.

Statuia lui Petru I Muşat a fost realizată de către sculptorul Paul VASILESCU şi a fost dezvelită în anul 1976.

Voievodului Petru I Muşat este cel care a mutat capitalei Moldovei de la Siret la Suceava şi din vremea lui datează primele documente de atestare ale Cetăţii de Scaun a Moldovei şi târgului Suceava.

De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din secolul al XIV-lea, printre care Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Şcheia, Curtea Domnească şi Biserica Sfântu Gheorghe, cunoscută şi ca Biserica Mirăuţi, primul sediu al Mitropoliei Moldovei.

Iniţial, statuia era amplasată în centrul oraşului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor. În februarie 2011, statuia a fost mutată la Laboratorul Muzelui Bucovinei de lângă cimitirul Pacea, din cauza lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din piaţa centrală a oraşului.

Citeşte şi:

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava ar putea fi modernizată

Şeful CJ Suceava vrea taxă specială pentru transportatorii care folosesc drumurile judeţene

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite