Refacerea Palatului Administrativ din Suceava, afectat de incendiu, ar costa 20 de milioane de euro: „Poate vor face o catedrală în pod“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Aurelian Tyron
FOTO: Aurelian Tyron

Costurile estimate pentru refacerea Palatului Administrativ, din municipiul Suceava, se ridică la 20 de milioane de euro. Este primul calcul realizat de autorităţi după incendiul de pe 6 martie, care a transformat în scrum mansarda edificiului.

Autorităţile au făcut un prim calcul pentru a stabili costul de refacere a Palatului Administrativ, din municipiul Suceava, după incendiul de pe 6 martie. 

Surse din Consiliul Judeţean Suceava susţin că ar fi nevoie de 20 de milioane de euro. Uriaşa sumă ar acoperi restaurarea edificiului de patrimoniu, reconstrucţia mansardei, reamenajarea birourilor mistuite de foc, refacerea tuturor instalaţiilor şi dotarea tuturor birourilor cu echipamente noi.

Situaţia va fi mai clară, după ce se va face o expertiză tehnică a clădirii care va arăta cum au afectat focul şi apa structura de rezistenţă a bătrânului edificiu.

După apariţia în spaţiul public a informaţiei privind costul estimat al refacerii clădirii, mulţi suceveni au scris pe Facebook că preţul este uriaş, chiar nerealist. 

„20 milioane euro nu ar fi suficienti pentru reconstruire, identica, nu pt carpeli? Sa vedem, sa vedem... ce-o sa iasa... vorba unui cantecel estival”, este de părere Elena Doina.

„De ce pentru orice chestie care se face la stat se vorbeşte numai despre milioane de euro? Dar poate vor face vreo catedrala în pod”, a scris Cristian Cărăuşu.

„Cum 20 mil euro in România ??? Cred ca vor să-şi facă toţi vile pe lângă reconstrucţia prefecturii , nu îmi imaginez cum ar putea sa între atâţia bani intr-o clădire , chiar nu îmi imaginez .. ”, a scris Geanina Iosub.

Contactat telefonic, arhitectul Viorel Blănaru, care a lucrat la Direcţia pentru Cultură Suceava timp de mai bine de 20 de ani, a declarat că nu se ştie oficial cât va costa refacerea edificiului şi dotarea acestuia. 

El crede intervenţia asupra zidurilor, pereţilor, acoperişului, fără instalaţii, fără dotarea birourilor cu mobilier şi calculatoare ar putea să ajungă la 6-7 milioane de euro. Lucrările sunt de durată, pentru că dincolo de birocraţia licitaţiilor, sunt anumite etape ale procesului de refacere care necesită timp. 

Viorel Blănaru crede că edificiul nu va putea fi funcţional nici anul viitor. „Nu cred că la sfârşitul anului viitor se va putea pune în funcţione clădirea respectivă. De unde ştiu eu în cât timp se va usca zidul de la subsol care are 50 – 70 cm grosime. Tre să vin să deschid rosurile dintre cărămizi, le adâncesc ca să permit aerului să pătrundă prin tencuială, să se usce. Apoi fac o expertiză a tencuielii. Sunt tehnici de durată. Este încă foarte devreme să putem face o evaluare corectă a necesarului financiar pentru această lucrare”, a mai spus arhitectul. 

Palatul Administrativ din Suceava a luat foc în dimineaţa zilei de 6 martie. Flăcările au transformat în scrum mansarda. Etajele inferioare au fost afectate de apa folosită de pompieri pentru stingerea flăcărilor. 

Focul ar fi pornit de la un conductor electric defect, după spusele specialiţilor care au făcut parte din comisia de investigare a cauzei preliminare. După incendiu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au deschis un dosar penal pentru distrugere. Anchetatorii cer sprijinul experţilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, singura instituţie abilitată din România pentru a stabili cauza exactă a producerii incendiului de la Palatul Administrativ.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fritz acuză politizarea carantinei. DSP Timiş a propus carantină pentru localităţi cu primari USR-PLUS şi PSD şi ridicarea restricţiilor pentru cele cu primari PNL

Surpriză uriaşă. Timişoara iese din carantină deşi rata de infectare nu a scăzut, ci a crescut. Prelungirea restricţiilor a căzut la vot

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite